Заради сухото лято слънчогледовите ниви във Врачанско изглеждат много зле тази година.

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

„Стръковете останаха ниски и вече изсъхват, питите са малки. Всичко е клюмнало към земята, но това не е, защото са пълни. Напротив! Повечето от семената в питите са празни“, разказва Георги Ганев, който е готов всеки момент да вкара комбайните в нивите си със слънчоглед.

Според него реколтата от слънчоглед тази година ще бъде рекордно ниско заради рано започналите и дълго задържалите се горещини в региона. Това попречило и на развитието на растенията, но и на опрашването.

„В периода на активния цъфтеж се случи един ден да намина до масива рано следобед и ми направи впечатление, че няма пчели. Обезпокоих се и отидох пак до блока на следващия ден, но около 8 часа сутринта. Пчелите бяха върху питите, но за кратко. След като слънцето напече силно и вече нямаше и капка роса, те пак избягаха. А и мой приятел пчелар ми разказа, че тази година е прибрал по-малко слънчогледов мед, отколкото билков – нещо, което тук в равнината, поне според мен, не се беше случвало. Затова още тогава бях сигурен, че ще има проблем. Сега вече е ясно – поне половината от семената са празни“, допълва Георги.

Заради продължителната суша и горещините на много стопани в района им се наложи да започнат необичайно рано да жънат. Реколтата е изключително слаба около 170-180 кг от декар, сочат първите все още неофициални данни.