Великобритания коментира събитията в Африка заявявайки, че „осъжда опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер“. Представители на правителството заявиха, че страната подкрепя Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) в усилията ѝ да възстанови стабилността в Нигер, предаде Ройтерс.

"Великобритания е ангажиран партньор на демократично избраното правителство на Нигер и призовава президентът Базум да бъде незабавно възстановен на поста си, за да се възстанови конституционният ред", се казва още в изявлението.

Докато европейските страни „осъждат“ на думи случващото се, Русия използва момента, за да засили допълнително влиянието си на континента.

„Африканските държави все още страдат от прояви на колониализъм - по-специално в икономиката“, каза руският президент Владимир Путин по време на пленарната среща на срещата на върха Русия-Африка.

Русия ще отдели повече от 90 милиона долара за намаляване на дълговата тежест на африканските страни, като дълговете им, отписани от Москва до момента са общо 23 милиарда долара.

По време на речта си на пленарната сесия на форума Русия-Африка, Путин обяви и безплатни доставки на зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея. 

„Когато обявихме, че се оттегляме от сделката със зърно, цените на световния пазар леко се повишиха. Това означава, че нашите компании ще получат повече, което означава, че ние като държава ще получим повече от данъци. И ако получим допълнителни приходи, ще разделим част от тях с най-бедните страни и ще доставим определени количества зърно безплатно. Не виждам нищо лошо в това нито за нас, нито за най-бедните страни, които ще получат това зърно“, обясни президентът.

Очаква се безплатните доставки на руско зърно за най-бедните африкански страни да започнат през следващите 3-4 месеца.
„За да не страдат наистина най-бедните страни, за да няма основания да ни обвиняват, че сме виновни за тежкото положение в Африка, ние сме готови да започнем да доставяме зърно безплатно, по хуманитарни причини. До 3-4 месеца ще започнем да доставяме между 25 000 и 50 000 тона", завърши той.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!