Да се забрани постепенно транспортирането на живи животни на дълги разстояния над 8 часа, както и на неотбити, болни и бременни животни; да се подобрят условията по време на превоз и нарушенията да се санкционират – за това настояват неправителствени организации.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

На 10 август граждани недоволстваха и пред Министерството на земеделието. Протестът бе част от международна демонстрационна седмица в над 30 европейски града, организирана от PETA Германия.

„Законодателството на ЕС предвижда, че на граничните пунктове трябва да се дава приоритет на транспорта на животни. В България не е така. Колоните от камиони на границата често се простират на километри, а ветеринарните лекари на границата не контролират внимателно по време на износа“, коментират от българската организация за защита на животните КАЖИ.

По техни данни над един милион животни се изнасят за Турция всяка година – голяма част от тях преминават граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево” в камиони.

„Пътуванията често продължават с дни, без да се удовлетворяват дори и най-минималните нужди на животните като храна, вода, почивка. Екстремните условия и пренаселеността в превозните средства водят до неописуем стрес и често отключват заболявания от най-различен характер. Особено страдат групите на уязвимите животни – възрастни, млади, включително неотбити, бременни“, допълват протестиращите.