В следващите дни стриктно да се спазват конкретните правила за пожарна безопасност – с такъв апел към стопаните излезе Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

„Лично аз съм напълно съгласен, че е наложително тези правила да се спазват в настоящите условия. Особено важно е за нас, земеделските производители, които може да се окажем сред най-изгубилите, защото евентуален пожар би унищожил и реколтата, и трайни насаждения, и техника, а най-застрашен би бил човешкият живот“ коментира стопанинът Цветан Динов, който още в началото на лятото е предприел всички нужни мерки, а сега дори ще ги засили, защото научил, че вече има 5 запалвания на сухи треви в областта в селата Буковлък, Горни Дъбник, Петърница, Брест и град Червен бряг и то само за едно денонощие.

Областта обаче сега е и една от общо петте в цялата страна, която е с екстремален индекс за възникване на пожари, а статистиката сочи, че броят на огнените инциденти в този регион е нараснал още преди това.

„Само от началото на месец юли 2021 година са възникнали общо 105 пожари,  от които в стърнища, житни блокове, сухи треви, нискостеблена растителност  и отпадъци са 65. Броя на пожарите в сухи треви, нискостеблена растителност  и отпадъци е изключително голям за този период на годината, като за сравнение пред предходните години бройката на пожарите е била 151 за 2020 година и 64 за 2019 година. Дейността на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението е затруднена от големия брой възникнали пожари и продължителното време, нужно за ликвидирането им“, съобщава говорителят на пожарната Мариана Цветкова.

С настъпването на поредната гореща вълна с екстремно високи температури сега опасността от възникване на пожари нараства още повече. Затова от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен напомнят, че е категорично забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи извън определените за целта места, както и на стърнища и суха трева. Контролът ще бъде засилен до самия край на стопанския сезон, като  санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2 000 лв.