Браншовици ще сезират компетентните органи за изявленията на Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер". Това заяви Бойко Синапов, председател на сдружение "Обединени български животновъди" по време на пресконференция в БТА.

Асоциации на производители излизат с позиция за видеоскандала

В срещата се включиха представители на всички отрасли в селското стопанство - производители на плодове и зеленчуци, животновъди и зърнопроизводители. В рядко срещано обединение, браншовиците застанаха срещу твърденията на Василев и изразиха несъгласие с тях. От думите му се разграничи и организацията, към която той самият принадлежи - Асоциация "Български пипер".

В края на миналата седмица медиите разпространиха видео с министъра на земеделието Десислава Танева, в което тя казва, че пред Европейската комисия не следва много да се говори за измамите в зеленчукопроизводството, засечени миналата година, за да не изгуби страната ни обвързаната подкрепа.

Танева прави изказването онлайн именно по време на разговор с Георги Василев. Впоследствие тя излезе с изявление, че думите ѝ са извадени от контекста, а почти всички браншови организации разпространиха декларации и писма в нейна подкрепа.

Последваха многобройни изявления в медиите на Георги Василев, в които той твърди, че в България половината заявени за подпомагане площи са само очертани и нищо не се отглежда на тях, както и че 5 до 10 милиарда субсидии от началото на членството ни в ЕС са неправомерно раздадени.

В свое изказване в телевизия "Евроком" той говори и по адрес на 16 организации на производители на плодове и зеленчуци, които излязоха с общо писмо в подкрепа на министъра и сред които са и част от организаторите на пресконференцията. Той заявява, че "...тези хора нямат никакво отношение към въпроса, който аз поставям. Те имат отношение като крадци."

"Събираме извънредно управителния съвет и ще сезираме компетентните органи на този човек да му бъде потърсена наказателна отговорност за неверните данни, които разпространи в медийното пространство. Страшно голяма обида нанесе на целия земеделски сектор. Този шамар ние няма да го простим", каза Синапов по време на пресконференцията.

Земеделците твърдят, че Василев дори не е техен колега производител, а само прекупвач, който търгува с пипер. В действията му те провидяха влияние на интересите на търговците, вносители на плодове и зеленчуци.

"Същият този човек търгува в хранителна верига пипер, който е внос от Турция. Той го представя с произход България и му слага щемпел "Препоръчано от Асоциация "Български пипер", твърди Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Браншовиците подчертаха, че те също държат проверките на институциите да продължават и недобросъвестните земеделци да бъдат разкривани и санкционирани. Но категорично отхвърлиха твърденията, че 50% от сектора се възплозва неправомерно от субсидии.

По време на пресконференцията Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите заяви, че Асоциация "Български пипер" се раграничава от думите на Георги Василев. "Не ги подкрепяме на 100% и изказаното от Василев е лично мнение, което не се споделя напълно от Асоциацията", твърди председателят Данчо Кощилаков за аграрна медия.

Междувременно, 18 браншови и развъдни животновъдни организации разпространиха писмо до медиите във връзка с изявите на Василев, в което изразяват силното си възмущение от това "да бъдат наричани крадци и мошеници от един човек, който дори не е производител" и от "всички лъжи, които нямат никаква конкретика и никакви доказателства."

За предоставяне на доказателства за думите на Василев се обявиха и участниците в пресконференцията. Те призоваха, ако има такива, сочещи злоупотреби на земеделски производители, да бъдат предоставени на институциите.