Нормативните разпоредби са написани на хартия, те не могат да решат всички проблеми, които COVID-19 предизвика в работата на земеделските кооперации. Все още няма нито един кооператив, който да е успял да проведе Общо събрание заради въведеното извънредно положение, алармира Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренска област.

Спешни промени в законодателството искат кооперациите

„Заради наложените мерки няма как да се проведат срещите. Спешното свикване на събранията е породено от нуждата за избор на нови председатели в Добричко и Силистренско”, подчерта браншовикът. 

Кирил Боянов: „Има стопанства, които вече два месеца са без ръководители поради смърт, напускане или заварено положение, което коронавирусът е усложнил. Така на практика при тези частни случаи не може да се приложи Законът за мерките и действията по време на извънредното положение."

В него се посочва, че срокът за приемане на годишните финансови отчети на земеделските кооперации по чл.38 от Закона за счетоводството е удължен до 30 септември 2020 г. В писмо на министъра на правосъдието Данаил Кирилов до НСЗКБ, изпратено до Министерски съвет, Министерството на земеделието и Министерството на финансите, се казва още, че органите на управление на кооперациите изпълняват своите функции до провеждането на нов избор. 

„Няма как да се удължи работата на липсващ човек”, коментират обаче от стопанствата без председатели. 

Тъй като нормалното функциониране на кооперациите все още е затруднено, а кампанията по сеитба на пролетни култури трябваше да се извърши в срок, те потърсиха начини за справяне със задълженията. Агрономи от съседни стопанства правиха заявки за семена и продукти за растителна защита, уточняваха дози и срокове за третиране. Общата цел беше една - работата на полето да се свърши. 

По-сложен се оказа казусът с административните задължения на ръководствата на кооперативите.

Председателите и членовете на управителните съвети вече нямаха достъп до системата за електронно управление на ДФ ”Земеделие”. По този начин те имаха трудности с очертаването на допустимите площи за обработка.
 
Още преди месец всички регионални браншови структури надигнаха глас, за да посочат спешните проблеми пред управляващите и да търсят разрешаването им. Тогава от НСЗКБ излязоха с редица предложения за промени в Търговския закон и в Закона за кооперациите. В отговор на това министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочва в цитираното вече писмо от началото на април, че предложените текстове в допълнителните разпоредби на Търговския закон са идентични с направените предложения за изменения в ЗК.

Съгласно разпоредбите на чл.137 и чл.221 от ТЗ от изключителната компетентност на Общото събрание е да одобри годишния финансов отчет, да разпредели печалбата и нейното изплащане, както и назначаването и освобождаването на регистрираните одитори. Други евентуални промени обаче в Закона за кооперациите или в Търговския закон биха накърнили правата на член-кооператорите, съдружниците и акционерите, което е недопустимо, се казва още в писмото на правосъдния министър Кирилов.