Идеята за бизнес с охлюви не е нова. Не бива да се забравя, че в много култури консумацията на плужеците е традиция от векове. Днес ферми с охлюви, отглеждани за храна, има в цял свят. В Тайланд откриваме стопанства, съсредоточени конкретно върху производството на скъпоценната слуз на охлюва, пише phys.org.

Каква е златната среда за отглеждане на охлюви?

Охлювите, продавани от тайландската компания Phatinisiri Thangkeaw, едно време са били бич за местните оризопроизводители. Ако по-рано фермерите събирали охлювите, за да ги давят в реката, сега те ги предлагат на компанията. Там охлювите са на органична диета от тиква и краставици, защото именно така се получава ценната слуз, богата на колаген. Хиляда охлюва носят доход от 320 до 650 долара на месец.

Phatinisiri Thangkeaw е една от над 80-те ферми в провинция Накхон Найок, на два часа път с кола от Банкок, която работи успешно на световния пазар за „козметика от охлюви“, оценен на 314 млн. долара, според данни на изследователска група Coherent Market Insights.

Скъпоценната слуз се добива от жлезите на охлювите, докато се капят с вода от пипетка.

Необработената слуз се доставя основно в Корея и САЩ, а също така се предлага на пазара във формата на прах на цена 58 200 долара за килограм. За справна златото в момента струва 46 300 долара за килограм.

В сравнение с китайската слуз от охлюви, получавана от един охлюв за ден, тайландският продукт струва по-скъпо, тъй като „доенето“ се осъществява не на дневна база, а три пъти седмично. Така плужеците имат повече време да натрупат от ценното вещество. Слузта от китайски охлюви се търгува за 2600 долара за килограм.

Наблюденията на тайландските предприятия сочат, че през последните две години конкуренцията на пазара се е ожесточила. Фермерите, които събират охлюви и ги доставят на предприятията, печелят добре – по около 1 долар за килограм.