Падриг Гиблин превръща фермата си от 56 декара, разположена върху скалистите брегове на Lough Derg, в бизнес за милиони. Той е живото доказателство, че диверсифицираната ферма може да спре упадъка в селските райони. А как започва всичко? С неговите 8 домашни говеда, пише independent.ie.

Плаваща ферма произвежда екомляко

Оттам насетне той се нуждаел само от едно – точната идея.

Според Гиблин фермерите притежават потенциала да рестартират селския живот в Ирландия.

Един човек, който има 40 декара земя, притежава скъпоценен камък, има изумруд, категоричен е фермерът.

Има 142 000 ферми в 26 страни и не мога да разбера защо те не са диверсифицирани. Има огромни пазари, които стоят недокоснати, допълва той.



Фермерството е традиция, която се предава от баща на син – той ти казва „продължавай да развиваш стадото, продължавай да правиш това, което аз правех през последните 50 години и ще си добре. Но има по-добър начин, по който може да се осигури устойчиво бъдеще за цялото общество, смята Гиблин.

Падриг работи близо 19 години за ESB, осем от тях прекарва в локалното депо в Скариф, където се труди рамо до рамо с вече покойни си баща, Томас.

Той ясно си спомня деня, който упадъкът е започнал да връхлита селските райони.

Началото на 80-те години на 20 в. е било прекрасно време за ESB: служителите наброявали 14 000 и всички живеели задружно. През 1988 г. обаче част от бизнесът замира. Този момент белязва Падриг, тъй като той прозира първите признаци на западане на селските райони на Ирландия.



Баща му се пенсионира, а младият мъж продължава да работи. Отборът, в който години наред е тренирал без проблеми, започва да изпитва все по-сериозни финансови проблеми заради едно предизвикателство.

Понякога играчите толкова силно удряли топката, че тя се търкулвала по стръмния насип в нивата на един фермер. Било въпрос на време някой да се нарани. В същото време по време на мачовете губели по 10-15 топки, а те не били евтини.

През 1991 г. умел катерач предлага да им помогне като постави голяма мрежа, която да възпира топките.

За известно време тя решава проблема, но силните зимни бури и безпощадният вятър я увреждат.

Един ден, преди важен финален мач, Гиблин отива да види баща си, който се възстановява след сърдечен удар.



Мрежата продължавала да не излиза от ума му. Тогава поглежда и вижда как майка му придърпва завесите. И в този миг се замисля: Ако можех да придърпвам така мрежата на игрището…

Падриг излиза от бащиния си дом, пълен с оптимизъм. Той осъзнава, че може да реши проблема по различен начин. Конструира система, подобна на сценична завеса, която може да се опре на кабел.

Бащата на 3 деца знаел, че изобретението му притежава потенциал да му спечели пари, само че няма средства за маркетинг. Поради това продължава да работи в ESB.

Една фабрика може да затвори, но спортът никога не умира, казва Гиблин. Докато съм жив, няма да спра да играя футбол, затова бях убеден, че мрежата е печеливш ход, допълва той.



След време областните власти се обръщат към него за помощ. Хората оценяват неговите революционни мрежи. Първият му проект е Cusack Park в Енис. Годината е 1989. Последват още няколко.

Поръчките така се трупали, че Гиблин бил принуден да спре да работи в ESB. Така основава компанията Sportsworld Netting.

Започнахме да действаме, спомня си Падриг, който е женен за Ан Харисън, директор в търговска верига Carraig Donn.

Когато баща му умира, той наследява ферма от 56 декара с къща, няколко стари навеса и 8 говеда. Гиблин вижда нова възможност за разширяване на бизнеса.



Той не знае нищо от гледане на домашни животни, затова започва да използва фермата по различен начин. Ремонтирал навесите и налял бетон, за да може там да складира своите мрежи и микробуси.

Към 2006 г. Падриг вече е натрупал състояние от 2 милиона евро. В компанията му работят 15 души и е инсталирал близо 2 000 бройки от своите революционни мрежи. Разполага с договори с редица компании.

Скоро след това Гиблин открива благодатна почва за развитие на бизнеса си в горския сектор в Германия и тютюневи складове в Бразилия, Европа и САЩ. Не спира дотук.

Той диверсифицира холдинга си, развивайки компания за лодки и рибарство. Тя привлича стотици туристи всяка година, като това допринася за развиването на местните магазини, барове и ресторанти.



Освен това купува още 81 декара, където развива център за тиймбилдинг, който се посещава от фирми и училищни групи.
Забелязвам, че съвременните фермери са фокусирани върху отглеждането на говеда и получаването на най-добра цена за тях. Смятам, че те не осъзнават значимостта на упорития си труд, допълва Гиблин.

Чудя се защо не копаят водни басейни, за да отглеждат риба, или защо не отглеждат охлюви, има сериозен пазар за тях, продължава Падриг. По думите му ако фермите се диверсифицират и се образоват децата, те ще останат по местата си, ще плащат данъци там и страните ще бъдат в по-добро финансово състояние.

Трябва да се фокусираме върху силните страни на земята във всеки регион, смята Гиблин.

Най-различни бизнес идеи се въртят в главата м - организиране на събития, които да привличат туристи – например колоездачни обиколки в горите, риболов, каяк в реки, създаване на центрове за приключения и т.н.



Според него добра идея е старите навеси да бъдат трансформирани в артистични студиа или като места под наем, на които може да се организират събития.

Всички те допринасят за развитието на селските райони, стимулират създаването на нови работни места и задържането на местното население.