Темата за райския газ отново влиза в дневния ред на парламентарната Комисия по земеделие. Още в първата точка на заседанието в сряда е предвидено да се представи проект за изменение на Закона за храните, внесен от народния представител Костадин Костадинов и група народни представители.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Съгласно текстовете на законопроекта се създава нов член 78а, с който се „забранява употребата на диазотен оксид в обектите за дистрибуция на храна“. Използването на диазотен оксид се допуска само за професионална употреба в обекти за производство и преработка на храни, като добавка в храните съгласно изискванията на европейски регламент относно добавките на храните.

Задено със законопроекта на „Възраждане“ в дневния ред влиза и законопроектът за изменение на Закона за храните, подготвен Росен Костурков и група народни представители. Първата част от тяхното предложение е аналогична на другия внесен по темата документ. В предложението на Костурков обаче има посочени и санкции за нарушения. Те са заложени в новосъздадения чл. 131а и предвиждат следното: 

•    (1)Налага се глоба в размер от 500 до 1000 лв. на лице, което наруши разпоредбата на чл. 78а. 
•    (2)Който допусне в управляван от него обект извършването на нарушение на 78а, се наказва с глоба в размер от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв.
•    (3)На бизнес оператор, който извърши нарушение по ал. 1 или 2, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12000 лв."


Във втора точка от дневния ред е предвидено представяне и обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията, който е внесен от Десислава Танева и нейни колеги за първо гласуване. В него е предвидено продуктите за растителна защита да могат да се прилагат и чрез безпилотно въздухоплавателно средство (дрон), като при третирането с него да могат да се прилагат всички продукти, разрешени за употреба с наземна техника. 

Пчелари: Ако ще се пръска с дронове, да е само нощем

Право да представят работата си пред депутатите и да ги попитат за наложените санкции при получаване на субсидии, са получили и собствениците на къщи за гости, които са обединени в сдружение „Работещи къщи за гости“.