Актуалните цени на зърнените култури и факторите, които ги определят, обсъждат родни зърнопроизводители в тематична фейсбук група. Агри.БГ подбра някои от коментарите.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

Последните цени от Софийската стокова борса (ССБ) са за хлебна пшеница от производител на 660.00 лв./тон стартово без ДСС и за маслодаен слънчоглед от място на 950.00 лв./тон. без ДДС.

Цените, които ми дадоха в петък за Добрич, са: слънчогледа – 970 лв./тон, царевица – 510 лв./тон, пшеница - 560 лв./тон", споделя производител. Негов колега от Силистра пък споменава за цена от 1000 лв./тон при слънчогледа. За маслодайната култура повечето фермери от различните райони посочват цени, близки до обявените от ССБ, които варират в диапазон 800 – 990 лв./тон.

По думите на председателя на НАЗ Костадин Костадинов, позовавайки се на данни от ЦОРХВ, при последната реколта от слънчоглед и царевица у нас има сериозни загуби, равняващи се на около 160 млн. лв. "Слънчогледът на производителите ни стои, имаше неприятели...Има украински слънчоглед, нашите производители да си гледат работата, те са корави - ще издържат", иронично коментира Костадинов.

Знае се, че традиционно производителите, които могат да си позволят, задържат количества, за да продадат впоследствие на по-добра цена. В настоящия момент обаче редица производители подчертават, че по-евтиният украински внос няма да позволи това. За други в ситуацията няма нищо извънредно и умишлено се създава напрежение.

„Понеже няколко пъти се споменава Украйна, нека си спомним, че през 2020 година, месеци преди жътвата, Русия обяви, че няма да прави износ, което значеше, че цената ще отиде нагоре. В края на годината слънчогледът достигна цена от около 1 лев. Обаче много хора продадоха по 62, 67, 68 стотинки...”, пише зърнопроизводител.

Има и гледна точка, според която проблемите в сектора идват от самия сектор. Така например фермерът от Плевенско Цветомир Найденов пише:

„…големите фуражни фирми тръгнаха да купуват царевица и им искаха по 0,80 лв. до 1 лв. за килограм, и са се държали някои зърнопроизводители доста нагло. Та, тия купувачи решили да поставят зърнопроизводителите на колене и вкараха украинско зърно - житото на 50 стотинки на порт Варна, царевицата – 35 стотинки. По 35 000 тона са заредили и сега ще вкарат втора пратка.

Изобщо не искат да купуват българско, им бяха думите. Та, гневът трябва да е към някои хора, който си повярваха, че са големи играчи и че те ще определят цената. Нищо лично, просто го знам от единия от собствениците на фуражен завод, че ме посъветва да не купувам зърно още в края на август.”

В онлайн пространството се изразяват хипотези и за пшеницата, особено след като стана ясно, че Руся достига рекордни стойности в износа си на пшеница. За стопанската 2022/23 година се прогнозират количества от 43,5 млн. тона. „Това означава, че цената ще тръгне знаем накъде. Пак ли Украйна ще ни е виновна", пита дама зърнопроизводител.