Съвсем скоро стана ясно,че Съветът по продукти за растителна защита е взел решение в края на миналата година да се направи дерогация (временно отлагане на забрана) за използването на два препарата - неоникотиноиди, които да се използват само за царевица за райони в Северна България. 
Оказа се обаче, че това съвсем не е достатъчно. 

Неприятелите на полето. Справиха ли се фермерите тази година? 

Все още няма заповед на Българската агенция по безопастност на храните (БАБХ). Това коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов в предаването “Агросвят” по Дарик радио. 

“Миналата година имахме каламитет на определени неприятели - ливадна пеперуда, щурец, хоботник и др. Поискахме дерогация на два продукта за растителна защита, които решаваха на 100% проблемите ни. Нямаме още заповед. Съветът, който одобрява такива препарати, е взел решение за царевицата, но не и за слънчогледа. 

България е на второ-трето място по производство на слънчоглед, но какво се получава - слънчогледът на производителите стои, имаше неприятели. Нека да ги има! Има украински слънчоглед, нашите производители да си гледат работата, те са корави - ще издържат”, коментира Костидинов. Той посочи, че настоява за среща със зам.-директора на БАБХ, който се занимава с растителната защита. 

“Не може при каламитет, проблеми в цялата страна, огромни загуби - ЦОРХВ изчисли, че загубите при слънчогледа и царевицата са за около 160 млн. лв. и някои членове на прословутия съвет гласували “въздържал се”. 

Какво значи “въздържал се”? Ще се въздържа вкъщи или в Народното събрание. Те са там, за да вземат решение да или не на базата на определени изисквания. А те са прости - праг на икономическа вредност, праг на екологична вредност”, възмутено отбеляза Костадинов. 
По думите му е ниска компетентността на отделни служители в администрацията. 

“Някои хора, които са назначени на определени длъжности си стоят, свиват се и се крият под имена на съвети и производителят страда”, каза Костадинов.