За зърнопроизводителите 2023 година беше предизвикателна, продължаващият срив на зърнените пазари, трудностите на национално ниво и неясното бъдеще тревожат хората от бранша. 

„2023 година беше трудна, но не е единствената. Имали сме и други сложни години. В такава ситуация се показа къде системата има проблеми, какво трябва да се промени и за мен лично беше отрезвяваща за сектора“, коментира за Агри.БГ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него през отминаващата година е станало видно, че „положението с рентите е нетърпимо и не трябва да продължава по този начин“. От думите на Проданов става ясно, че земеделските производители ще бъдат много по-премерени в инвестициите си в бъдеще. 

Илия Проданов: Относно разходите ще трябва да бъдем по-премерени, защото ситуацията с пазара е много несигурна. 

Вниманието на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите е насочено и към промените в Стратегическия план, които на 15 декември бяха изпратени в Брюксел.

„Има още няколко неща, които асоциацията трябва да свърши и едното е промените в Стратегическия план, за които се преборихме да бъдат вписани като текстове на ниво България, да бъдат одобрени и в Брюксел. Надявам се да има достатъчно експертиза в министерството и хора, които да го защитят, иначе жалко за целия труд, който сме положили за промяна на Стандартите за добро земеделско и екоогично състояние (ДЗЕС). Особено по ДЗЕС 6, което се отнася за наклоните“, казва младият земеделски производител. 

След постъпили научни данни и доказателства за агрометеорологичните условия в България, летният чувствителен период, в който следва да се поддържа почвена покривка по ДЗЕС 6, се скъсява с един месец – от 1-ви юни до 30-ти септември, а зимният чувствителен период отпада. 

Според Проданов темата с наклоните не засяга на всички европейски фермери, по-скоро проблемът е на няколко държави, които не са си свършили работата при писането на Стратегическия план и не са защитили земеделските си производители. „Това обаче е обяснимо, българският стратегически план е писан от едни хора, защитаван от други и променян от трети“, казва още той.