Зелено, жълто и червено - това са светофарните цветове, които вълнуват стопаните, откакто Системата за мониторинг беше отворена за корекции и възражения между 6 и 20 ноември.

ДФЗ отговаря на въпроси, свързани със Системата за мониторинг на площ

От коментари на фермери в социалните мрежи става ясно, че жълт код се се появява най-вече при площите с люцерна и постоянно затревените площи. При обработваемите земи, засети със зърно например, обикновено свети в зелено. Това са площи, които са собствени или под аренда, задължително са обработени и са заявени и миналата година. Там няма какво толкова да се обърка освен опожарените площи, разбира се, което не е малка беля. 

Междувременно текат теренни проверки на физически блокове. От Министерството на земеделието уточниха, че те не касаят оценка на конкретни заявени за подпомагане площи от земеделските стопани, а данните за физическите блокове. 

При тези проверки няма нужда от уведомяване на стопанина. Експертите отиват на място и виждат физическия блок, за да могат да преценят какво да изключат и какво не. 

“Ако системата свети в жълто, дейността, която е извършена, е земеделска, но не се знае дали физическият блок е земеделски. Затова администрацията трябва да го провери. Може да си окосил парцела и да си изпълнил земеделската дейност, но той може да се води гора или летище например. Тогава се изключва изцяло или частично. Частично се изключва блок и свети в жълто и когато според мониторинга има очертан път”, коментираха от бранша за Агри.БГ. 

Сателитните снимки се правят по-често, но са с по-големи пиксели. Не са малко случаите, когато по мониторинг се води земеделска дейност, но не е земеделски парцел и оттам идва разминаването. Затова в момента държавните експерти проверяват на терен физическите блокове, без това да касае бенефициента. Той, от своя страна, трябва сам да прецени дали да не подаде възражение и за данните в жълто. 

Имайте предвид, че опожарените площи трябва задължително да се оттеглят от заявлението или да се подаде възражение в системата. Фермер от Ямболско се възмущава, че “според този мониторинг в СЕУ цяла България е била опожарена. С тази червена карта няма да им стигнат две години за теренни проверки!”. Негов колега го съветва да възрази, да бъде назначена проверка на терен за несъответствие и ако действително има грешка, да бъде отстранена. Колко време ще отнеме цялото това упражнение обаче, не е съвсем ясно.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg