На 6 ноември излязоха резултатите от мониторинговите проверки и всички земеделски производители, кандидатствали за подпомагане през 2023 г., получиха писма на имейлите си, че могат да се запознаят с тези резултати и да оспорят заключенията или пък да отделят определени парцели. Последва поредица от въпроси и сигнали до Агри.БГ, които обобщаваме в настоящата статия.

Стопани, текат теренни проверки на физически блокове

Както всеки път, масираният наплив от желаещи да посетят сайта на СЕУ доведе до технически проблеми. Но по-сериозните въпроси възникнаха, след като земеделците успяха да се доберат до качената таблицата с резултатите. По техни думи не могат по никакъв начин да се ориентират какво се случва и какво следва да направят, въпреки че ДФ „Земеделие” публикува обяснителни видеа по темата.

„От клиповете, качени в сайта на ДФЗ, става ясно, че проблем ще има, ако има запис „ЧЕРВЕН“ в колоните от 5 до 17, както и ако има запис „ДА“ в колоните 16, 17 и 18. Какви точно ще бъдат последствията, ако при тези случаи парцелите не бъдат отказани? Ако бъде оспорен резултатът, как ще се извършва преценката – пак по сателитни наблюдения, по документите, които бъдат предоставени или с проверка на място”, питат фермери.

Ето и още въпроси, търсещи отговор, които земеделските стопани споделиха с Агри.БГ:


1.    Какви са последиците, ако не се откаже парцел, за който е записано „ЧЕРВЕН“ в колона „Поддържане на дейност в ОЗ“?
2.    Ако в колона „Поддържане на дейност в ОЗ“ има запис „Жълт“ или „Зелен“, а в колони „Наличие на декларирана вегетационна група култури“ и/или колона „Наличие на декларираната култура“ е записано „ЧЕРВЕН“ ще има ли последици, ако не се откаже парцела, и какви точно?
3.    Какви са последиците, ако не се откаже парцел, за който е записано „ЧЕРВЕН“ в колона „Поддържане на трайно насаждение“?
4.    Какво означава „Площи с постоянен характер“? Какви ще са последиците, ако не се откаже парцел с наличие на запис „ДА“ в тази колона? Последиците за целия парцел ли ще са, или само за частта, попадаща в слой „Площи с постоянен характер“?
5.    Какво следва да направят стопаните, които имат опожарени площи, ако не са предоставили до момента документи, доказващи че пожарът не е по тяхна вина? Какви документи изобщо се признават при такъв казус, кога следва да се предоставят и какви са последиците, ако ДФЗ-РА не ги приеме за достатъчни (документите)?

Земеделците питат и кой може да им помогне, ако не могат да се справят самостоятелно с оспорване на резултатите или оттегляне (частично или изцяло) на парцелите. Общинските служби? Областните дирекции на ДФЗ-РА? Службите за съвети в земеделието? Процесът е доста сложен и като разбиране на таблицата, и като изтегляне, сканиране, прикачване на документи и изпращане в системата, споделят още фермерите.

Агри.БГ се ангажира да отнесе питанията към ДФ „Земеделие” и да публикува отговорите, веднага щом ги получи.