Темата за новите промени, които се предвиждат да залегнат в Стратегическия план на България по екосхемите и Стандартите за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), обсъдихме в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: По-зелени и умни!”.

Гости в събитието бяха Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания" в Министерството на земеделието и храните и Петър Кировски, директор на дирекция "Растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните.

На какво се дължи ниския интерес на екосхемите и ще станат ли те по-атрактивни за земеделците, коментира Аделина Стоянова.

“Всъщност интересът към екосхемите не е нисък, но е вариращ. Някои от екосхемите представляват по-голям интерес за земеледеските стопани. 

От момента на приключване на кампанията по директни плащания до последните изменения на Стратегическия план имахме задача на първо място да направим анализ затова какви са причните за по-високия или по-ниския интерес по екосхемите, които да ни дадат възможност да направим съответните промени, така че да ги адаптираме спрямо текущата ситуация.

За всички нас зелената архитектура представлява изключително голямо предизвикателство. Екосхемите са доброволни за земеделските стопани, но те дават една възможност за допълване на дохода, затова ние се опитахме да направим екосхемите по начин, по който да се доближаваме до земеделските практики от една страна. А от друга страна да можем да изпълним целите на това финансиране, което е към по-висока екологична амбиция”, обясни тя.

Петър Кировски от своя страна коментира темата за ДЗЕС и промените, които ще трябва да защитим пред Брюксел.

В уебинар на Агри.БГ през март 2023 г., земеделски производители изразиха силно притеснение, че е възможно тракторите им да се обърнат на полето заради заложените изисквания в един от стандартите. Сега той се предлага да бъде променен.

“След онзи разговор с г-н Проданов и последващите заседание с работната група, която разработва условността, ние официализирахме становищата, които имаха заинтересованите страни. На практика тези проблеми, които ние ги разбрахме и усетихме още по време на представянето на стандартите, заедно с научна общност, предлагаме три промени в три стандарта.

Едната е свързаната с това, че има опасност от обръщане на земеделската техника при големи наклони от над 10%. Всъщност това, което сега предлагаме е да се дава възможност всички почвообработки да са вертикални, без обръщане на слоя. Това е като опция в ДЗЕС 5.

Друга промяна, която дойде от дирекцията, е искането за отстояние около водните басейни. Това е по ДЗЕС 4. Предлагаме там, където е равно, да се остави ивица с ширина 3 метра. Досега беше 5 метра. Считаме, че тези 2 метра оказват влияние и стопаните ще могат да ги обработват.

Най-щекотливата тема е в ДЗЕС 6. Тази година се видя как шести стандарт трудно би могъл да се изпълни при тези терени, които са с над 10% наклон. Нашата промяна, която предлагаме, е за страната ни да остане един чувствителен период. Това да бъде само летният период и да бъде до месец септември. 

Идеята това да го искаме като промяна е със знанието и ясната ни представата, че в такава година като тази, каквото и да иска човек да направи, ако поради форсмажорни обстоятелства (липса на валежи) посевите не поникнат, стандартът няма как да бъде изпълнен.

Това беше мотивът ни още при първите преговори за Стратегическия план, но тогава нашето предложение беше категорично отказано, тъй като ДЗЕС 6 е общ стандарт за ЕС. 

Аз продължавам да твърдя, че няма как да вкараме всички страни в едно изискване”, заключи Петър Кировски.

Вижте повече във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg