Народните представители от Добричка област са готови да подкрепят местната общност в Генерал Тошево и да защитят гражданите, изразили категорична позиция срещу добива на газ в региона.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Това становище са изразили депутатите пред кмета Валентин Димитров по време на среща в Парламента, съобщиха от добруджанската община. Градоначалникът е представил в детайли казуса относно проучването и добиването на газ в Добруджа, както и назрялото обществено недоволство още от 2017 г.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също е бил запознат с решението на Административен съд – Варна, с което се отменя отказа на РИОСВ - Варна да одобри ОВОС за инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" за добив на газ. Кметът Валентин Димитров е изложил хронологията на събитията по казуса и последното решение на магистратите по делото, заведено о фирмата-инвеститор.

Припомняме, че РИОСВ-Варна отказа да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ в Добруджа. В отговор на това от „Русгеоком БГ“ заведе дело срещу решението на екоинспекцията. В инвестиционното намерение на фирмата е посочено, че тя ще проучва и добива природен газ на територията на Добричка област. Става дума за находище „Спасово“ с площ от 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“. 

Още през 2017 г. жителите на община Генерал Тошево се вдигнаха на протест срещу намеренията на фирмата да прокопае 41 сондажа. Опасенията им бяха свързани с опазването на почвеното плодородие и чистотата на водите, човешкото здраве и поминък. Стигна се до референдум, в който близо 97 % от жителите на общината се обявиха против инвестиционните планове на "Русгеоком БГ". Битката продължи в съдебната зала. 

С последното си решение Административен съд – Варна връща за преразглеждане преписката за извършване на ОВОС отново на директора на РИОСВ-Варна.