Решението на Административен съд – Варна да отмени отказа на РИОСВ да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ отново разбуни духовете в Добруджа.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

В мотивите си магистратите посочват, „че е важно да се разбере, че в настоящото производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му“, се казва в информация от пресцентъра на Административен съд – Варна.

Жалбата е образувана от „Русгеоком БГ“ след като на 1 февруари 2018 г. фирмата-инвеститор получава отказ от екоинспекцията. Сега преписката за извършване на ОВОС се връща отново на директора на РИОСВ-Варна за преразглеждане. В нея е посочено инвестиционното намерение на фирмата да проучва и добива природен газ на територията на Добричка област и се уточнява, че става дума за находище „Спасово“ с площ от 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“. 

Един от аргументите за решението на магистратите е, че не са обсъдени събраните противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнова дирекция „Дунавски район“, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална здравна инспекция – Добрич. 

Съдът подчертава, че наличието на силен обществен интерес към инвестиционното предложение и неговото въздействие върху околната среда в още по-голяма степен задължава РИОСВ-Варна да мотивира ясно и изчерпателно крайния си акт. При това той е длъжен да обсъди не само противоречивите становища, но и изразените от обществеността опасения, като посочи кои от тях са обосновани и кои – несъстоятелни. Обществените възражения срещу инвестиционното предложение не могат да са решаващ мотив за отказа да се одобри Докладът за ОВОС и несъгласието с инвестиционното предложение не е обвързващо административния орган становище, сочи съдът в мотивите си.

В хода на производството са допуснати съществени процесуални нарушения, които опорочават крайния акт, смятат магистратите. В настоящото съдебно производство съдът действа като контролно-отменителна инстанция и няма правомощие да реши спора по същество. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. В социалните мрежи добруджанци вече се активираха, за да не се изпусне срокът. Силно изразено е недоволството от решението на съда, че общественото мнение, изразено от жителите на региона не може да бъде решаващо. 

Припомняме, че решението за добив на газ в община Ген.Тошево, в което се намират посочените в инвестиционното намерение села, предизвика широко недоволство по време на обществените обсъждания още през есента на 2017 г. За да защитят земята, земеделски производители излязоха с тракторите по пътищата. Всичко това доведе до референдум, на който 97 % от жителите на община Ген.Тошево категорично се обявиха срещу намерението на фирмата-инвеститор да прокопае 41 сондажа в 18 населени места. 

Съответно „Русгеоком БГ“ заведе дело, за да оспори както референдума, така и отрицателната оценка за ОВОС от РИОСВ – Варна.