Къде е контролът в животновъдните обекти и защо отново са ощетени кланиците, преработвателите и потребителите? Този въпрос отправят от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) към Агенцията по храните в априлския си браншови бюлетин.

Засилени проверки за АЧС и Инфлуенца в Сливенско

От сектора настояват да отпадне задължението за вземане и изпращане за собствена сметка на смивки от всяко транспортно средство в месодобивните предприятия, които транспортират свине от т. нар. области от част II. Това изискване е част от мерките в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС), които при последния одит на Европейската комисия (ЕК) бяха оценени като ефективни. В резултат на това на 25 март 2021 г. Комисията реши областите Добрич, Разград, Благоевград, Кърджали, София-област, София-град и община Аксаково в област Варна да бъдат вписани в зони от част II заради липсата на АЧС.

„В продължение на повече от година месодобивните предприятия стриктно изпълняват Заповед  №РД 11-81/09.01.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ и вземат смивки от транспортните средства преди всяко напускане на кланицата. По информация на кланици до момента резултатите от лабораторните изследвания не показват отклонения от нормите на изпитвания показател „жизнеспособни колиформи“. Това безспорно доказва, че бизнесоператорите в кланиците спазват указанията за дезинфекция както в предприятията, така и на транспортните средства“, заявяват от АМБ и подчертават:

Смивките се изпращат и изпитват в лаборатории за сметка на кланиците по показател „жизнеспособни колиформи“, които няма нищо общо с вируса на АЧС, заявяват браншовите представители.

Месопреработвателите отбелязват, че разходите на месодобивите предприятия са се увеличили в коронакризата. „Допълнителните разходи, свързани с изпълнение на заповедта, създават още затруднения за бизнеса, като трябва да се отчете факта, че кланиците изпълняват ежегодно собствена мониторингова програма, включително за контрол на ефективността на внедрената система за самоконтрол. Освен това кланиците са единствените обекти, в които има постоянен ветеринарен контрол“, се казва още в бюлетина на АМБ.

Във връзка с това в края на март месец от асоциацията изпращат искане до БАБХ за актуализиране на заповедта и отпадане на задължителното вземане на смивки от транспортните средства в месодобивните предприятия. От санитарното ведомство отказват да изпълнят искането, като заявяват, че мерките, които страната ни прилага по отношение на АЧС, няма да бъдат променяни. В отговора си от БАБХ подчертават, че допълнителните мерки „подпомагат усилията на България в преговорите с ЕК и останалите държави членки по отношение облекчаване на зонирането на страната.

През април ЕК облекчи рестрикциите по отношение на АЧС в още 20 общини в 9 области у нас. Всички индустриални свинекомплекси в страната вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми, не само на българския, но и на европейския пазар.

В заключение от Асоциацията на месопреработвателите пишат, че очакват информация от БАБХ в кои останали държави членки, с регистрирани случаи на АЧС, се вземат смивки от транспортните средства за живи свине в кланиците и се изследват за „ жизнеспособни колиформи“.