Областната епизоотична комисия в Сливен разпореди мерки за превенция на Инфлуенцата по птиците и Африканската чума по свинете (АЧС) на извънредно заседание, свикано от областния управител Чавдар Божурски, предаде БТА

Птичи грип и в Пловдивско: Една и съща ферма „пламва“ за четвърти път

Към момента няма регистрирани огнища в Сливенска област, поясняват от Областната администрация, но обръщат внимание, че рискът от АЧС по свинете не е отминал, тъй като от началото на годината досега има регистрирани, макар и ограничен брой, положителни проби при диви свине. Сливенска област е и една от новоидобрените зони, за които Европейската комисия разхлаби ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо. Свинекомплексите вече ще могат да изнасят месо и за Европейския съюз.

В областта има 3 индустриални и 9 фамилни ферми за отглеждане на свине. "Собствениците спазват всички необходими мерки за биосигурност", посочват от ОДБХ – Сливен и добавят: 

"Стопанствата от типа "заден двор", регистрирани през миналата година, са 523 в областта. 400 от стопаните са заявили, че освен птици, зайци и други домашни животни, ще отглеждат и свине. ОДБХ - Сливен е отказала регистрация на 100 души, тъй като личните им дворове не са отговаряли на ветеринарно-санитарните изисквания."

В Сливенско се намира и най-голямата ферма в страната за отглеждане на кокошки носачки. Инспекторите съобщават, че всички мерки за безопасност се спазват в птицефермата. Санитарните власти са категорични, че ще засилят контрола, особено в населените места, разположени в близост до индустриалните ферми и фамилни стопанства. 

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски Общинските епизоотични комисии трябва да проведат заседания, на които да приемат конкретни превантивни мерки срещу разпространението на двете заразни заболявания. До 27 май комисиите трябва да информират БАБХ за предприетите мерки.

 В заседанието на Областната епизоотична комисия са участвали и от РЗИ – Сливен. Оттам припомнят, че Инфлуенцата може да се предава и на човек, като заразяването става при обслужването на отглежданите птици.