Всички индустриални свинекомплекси у нас могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми, не само на българския, но вече и на европейския пазар, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Биосигурност: Редица изисквания към работещите в свинеферми

Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, където се намират едни от най-големите свинеферми в държавата. 

Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине, идва след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК. 

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец.

През март ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. 

На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна. 

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.

Актуализираната регионализация ще бъде отразена в Приложение I oт Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 на Комисията от 7 април 2021 г. за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Новият документ заменя Решение за изпълнение 2014/709, запазвайки принципите на регионализация и рестрикциите за търговия със свинско месо, произтичащи от нея.