Китайски учени идват да се учат на тънкостите на овощарството в Кюстендил. Интересът на научните работници от земеделски институт в провинция Фуджиан е предизвикан от новите сортове череши и ябълки, разработени от Института по земеделие в Кюстендил, които вече се отглеждат в страната им.
 

До няколко дни в Кюстендил очакваме делегация, която ще подпише договор за научно обслужване с агроспециалистите ни, издаде директорът на Института в Кюстендил Димитър Домозетов.

 

Добрите контакти с китайските агросреди датират от десетилетие. Един от водещите наши специалисти по черешите Атанас Благов, в момента изпълнява тригодишен договор за научна работа в провинция Фуджиан. Неофициално договорът ще носи около 30 хиляди долара годишно на кюстендилския институт.

 

Българските череши тръгнаха по света, след почти 10-годишно проучване, в Китай започна засаждането на кюстендилски фиданки, похвали се преди месец директорът Домозетов. Той беше на няколкдневна визита в Китай, където в плантация от 1300 дка, се раждат сортовете „Данелия“ и „Стефания“. Плодовете са с голяма едрина и издържливи на сутрешни студове.

 

Сортовете са разработени в Института по земеделие в Кюстендил. Продадени са през това лято на китайската фирма Императорски чай, която има огромни градини близо до град Пинян. На място кюстендилски агрономи и учени показали на китайските си колеги как се садят и отглеждат овошките.

 

Сделката се пече от 1999 г., когато за първи път китайски специалисти идват под Хисарлъка. Те са от института по овощарство в Ян-Тай. Времето в провинция Фуджиан е по-топло от нашето, но през нощта температурте рязко спадат. Затова екипът от Кюстендил подбрал специални сортове, които да издържат на температурни амплитуди. От Императорски чай поискали да разширят овощните си градини.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!