С цел борба с разширяването на пустинята Гоби Китай създава горска ивица, която се простира от северозапад до североизток. За да бъдат дърветата устойчиви на екстремни условия, те ще се отгледат от семена, получени с помощта на космическа селекция, информира scmp.com.

Периодите на екстремно високи температури ще се запазят?

Технологията с космическа селекция предполага транспортирането на семена в Космоса. Там те ще бъдат адаптирани към екстремни условия, например висока радиация. След това култивацията им ще продължи на планетата Земя.

Китай започна да използва космическата селекция преди 30 години. През това време страната изпрати над 6 000 семена в космоса. Учените вече успяха да отгледат около 230 растителни вида, включително плодове и цветя.

Сега в провинция Шанси в северната част на Китай бе открит първия в света център за космическа селекция на растения. Семената, които са били в Космоса, са устойчиви на враждебна среда. Поради това ще бъдат използвани в борбата с разширяването на пустияната Гоби.

Изследователският център бе открит в град Янглинг в района на Сиан. Тук ще бъде създадена банка от висококачествени семена, получени с помощта на метода космическа селекция. Освен това в центъра ще бъдат отглеждани устойчиви на суша видове дървета.

Инициатор на проекта са Космическата биотехнологична група (SBG) и Китайската академия за космически технологии (CAST) — аналог на NASA.

Друг спонсор на центъра е компанията Yangling Seeds. Нейният директор Го Руи заяви, че космическата селекция може да ускори отглеждането на висококачествени семена от 8 до 4 години.

Центърът планира да изпрати семена на 24 вида дървета в космоса. Те ще бъдат отгледани там и след това използвани в борбата с разширяването на пустините.

Китай от 70-те години на 20 в. се опитва да се справи с пустинята Гоби. Създаването на „Великата зелена китайска стена“ ще продължи до 2050 г.

„Зелената стена“ представлява ивица от гори, която се простира от северозападната част на страната до североизточната.