Китай прави масови покупки на пшеница, като годишният внос е на път да достигне рекордни нива, след като проливните дъждове нанесоха щети на местната реколта. 

Мнението на международни търговци е, че след като се сдоби с големи обеми австралийската пшеница по-рано през годината, този месец Китай се насочи към покупки от други основни износители, включително САЩ, Канада и Франция.

Покупките идват в момент, когато международните цени на пшеницата паднаха до тригодишно дъно в края на септември. Въпреки, че според някои анализатори това е сигнал, че засега доставките са предостатъчни, нарастващият апетит на Китай добавя елемент на несигурност към веригите за доставки, които стават все по-уязвими от войната и политико-икономическите интереси.

„Вносът на пшеница в Китай ще бъде силен занапред и със сигурност ще надхвърли годишната квота“, каза Дарин Фридрих, съосновател на Sitonia Consulting Co. „Изглежда, че Китай е изкупил всичко възможно от Австралия и е сега се насочва още по-далеч“.

agriniser_new

Пекин използва квоти, за да управлява вноса на основни продукти като пшеница. Години наред квотата не бе изчерпвана. Но това се промени през 2020 г., след като търговската сделка между Пекин и администрацията на Тръмп увеличи покупките от САЩ.

Миналата година общият внос достигна рекордните 9,96 милиона тона, а сега Китай се съревновава с Египет, като най-големият вносител в света.

Покупките през първите осем месеца на 2023 г. вече достигнаха 9,56 милиона тона, като повече от 60% идват от Австралия. Купувачите проучват предстоящата реколта в южното полукълбо за бъдещи доставки, но наблюдават и условията в алтернативни източници като Казахстан, е мнението търговците.

Осигуряването на продоволствена сигурност за населението си от над един милиард винаги е било приоритет за страната. Пекин се стреми да натрупа зърнени запаси, особено на фона на войната в Украйна и все по-честите прояви на екстремно време, свързани със затоплянето на планетата.

Покупателната активност на Китай до голяма степен е свързана с метеорологичните проблеми, които страната изпитваше тази година, каза Арлан Съдърман, главен икономист в StoneX Financial Inc. Той изчисли, че постоянните дъждове са намалили качеството на около 40 милиона тона пшеница, правейки я годна за фураж, но не и за човешка консумация.

„Това увеличи необходимостта Китай да купува по-висококачествена пшеница от световния пазар, за да се смеси със собствената им, с цел да покрият нормите за качество на храните“, каза Съдърман.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!