Министърът на земеделието е убеден, че ще се намери решение и парите от украинската помощ ще бъдат платени през 2024 година.. Това стана ясно от думите му по време на пресконференция в аграрното министерство, където целият му екип отчете своята работа през годината. 

Четете още: Депутатите оставиха фермерите без украинска помощ догодина

 

„Нека да мине този бюджет, много ще ни облекчат, ако гласуват тези средства. Ние сме го предложили, но очевидно не сме единствените. Няма да отстъпим от настояването си, нека всички земеделски стопани да бъдат спокойни. Така както намерихме парите по втория транш от украинската помощ през тази година, осигурихме финансиране за de minimis, както и за увеличения таван, така ще намерим решение и на въпроса за подпомагането в следствие на загубите от войната в Украйна“, каза министър Вътев. 

Той потвърди, че общият бюджет за 2024 година от национални и европейски средства е с 500 млн. лева по-висок, спрямо отминаващата година. Министърът припомни, че в следствие на българските усилия таванът на плащането за Украйна се повиши от 250 000 на 280 000 евро, срокът по временната рамка се удължи до 30 юни и всички пари за 2023 година по т.нар. украинска мярка са разплатени. 

"Осигурени са пари за остатъка след плащането на новия таван на така наречените най-засегнати фирми", уточни Вътев.. Те са получили през 2022 година цялото плащане, защото моментално са достигнали тавана, а другите, които са под него имат изплащане през 2023 г. и ще получат и през 2024 г., стана ясно от думите му. 

„Винаги когато се разпределят пари има неволни и не очакваме да намерим такава формула, че всички да са щастливи“, убеден е Кирил Вътев.