Депутатите не приеха в Държавния бюджет за 2024 г. да бъдат заложени средства по т.нар. украинска помощ.  

Предложението е направено от БСП - да се заложат 442 млн. лв. Като политика  за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсиране на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове. 

Бившият министър на земеделието Иван Иванов, чиято пармалентарна група предлага парите да се включат в Държавния бюджет обясни, че редица фермерски организации са изпратили писма до народните представители с искането тези средства да бъдат одобрени. 

“Това е последният шанс в бюджета да бъдат заложени средства по линията на държавни помощи за българските земеделски производители. Нека тези средства бъдат насочени към тези, които наистина се нуждаят. Ситуацията е извънредна”, каза той. 

От своя страна министърът на финансите Асен Василев изтъкна, че за следващата година са заложени много повече средства от тези през 2023-а. 

“2021-а г. общите субсидии - български и европейски, са 2,4 млрд. лв. През 2022 г. бяха вдигнати на 3,9 млрд. лв., а през 2023 - 3,6 млрд. лв. За догодина е предвидено увеличение на общите субсидии до 4,1 млрд. лв. Ако решите, че искате да свалим съфинансирането на Стратегическия план на 15% и да ги отделим тези средства като национални, няма проблем, сумата ще бъде дори по-голяма, от тази, която вие предлагате. Парите за земеделците ще бъдат същите, просто ще текат по различни линии.

Ако сега го направим по този начин, проблемът е, че националните мерки имат хоризонт до юни, таваните са изчерпани и не е ясно дали няма да има проблем с разходването на тези средства. Докато такъв проблем по Стратегическия план нямаме”, каза Василев. 

Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие в Народното събрание и депутат от ГЕРБ също се включи в дебата.
“Проблемът идва в неравнопоставеността, тъй като Украйна не е приложила стандартите за земеделско производство, които осигуряват най-чистата храна, но и най-високата себестойност”, каза Танева. 

“Сумата от 442 млн. лв е максимална сума ние не говорим за близо стоте стопанства, които са стигнали тавана. Тук става въпрос за всички земеделски стопани, без зърнопроизводителите, чийто цифри на намалени обеми и на затворени стопанства варират от минус 37 до минус 20 процента”, допълни Танева и призова да се подкрепи искането да се осигурят тези пари по украинската помощ. 

Ализан Яхова от ДПС също призова за подкрепа на предложението на БСП. 

Въпреки това тоне беше прието. Гласуваха 183 народни представители, 63 бяха “Против”, 58 “За” и 62-ма се въздържаха. 

За да се даде възможност на държавите членки да запазят съществуващите мерки за подпомагане, така че да се преодолеят тази специфични рискове и тяхното въздействие върху икономиките на държавите членки, Европейската Комисия реши да продължи Временната рамка при кризи и преход до 30 юни 2024 г. 

Въпреки това българските народни представители не се съобразиха с това.