Всичко, което беше в правомощията на Министерството на земеделието и храните по темата за слънчогледа е изчерпано, заявено и отстоявано. 

Вижте още: Мартин Балулов: Втрещени сме! От няколко часа говорим само за протест и блокади!

 

В момента обаче има много сериозни претенции и от преработвателите на слънчоглед, които искат да имат по-евтина суровина. Това заяви министър Кирил Вътев в отговор на въпрос на Агри.БГ каква ще бъде българската позиция за удължаване на забраната за внос на слънчоглед и след 15 септември. 
Независимо от Украйна, настоящата стопанска година е изключително тежка за всички земеделски производители – поради войната, поради сушата, поради сериозни сътресения на пазара и голямата инфлация.

От Украйна обикновено влизат стоки на по-ниски цени какъвто е случаят със слънчогледа, сухото мляко, пчелния мед.

„Генерално най-големият проблем в страната е темата „слънчоглед“ и кого да защитим – производителите или преработвателите. Нашата задача е да работим за българските потребители, но без родните производители – какво правим за потребителите?“, каза още аграрният министър.

От думите му стана ясно, че решението за удължаване на забраната за внос на слънчоглед в нашата страна от Украйна е в ръцете на Парламента.