До 21 юли земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по интервенцията Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност. Приемът е обявен със заповед на аграрния министър, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие"

Министърът на земеделието: На животновъдите не са им проблем млекопреработвателите

Субсидиите се отпускат под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Подробните изисквания и наборът документи за подпомагане са разписани в Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план. 

Данните за отглежданите животни трябва да бъдат предварително актуализирани от земеделските стопани в Системата за идентификация и регистрация на животните на хранителната агенция, предупреждават от Фонда.  

Експертите напомнят също, че всички постоянни животновъдни обекти, в които се отглеждат преживни животни, трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и да отговарят на определеният им капацитет. 

Важно е да се знае, че за проверка на изискването ще се ползват данните въведени в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.
За временните животновъдни обекти, регистрирани на името на кандидата, в системата на БАБХ в поле „Вид обект“ следва да бъде изрично посочено „Пасище“, за да не се търси съответната регистрация. 

Кандидатите, които имат само и единствено животновъден обект тип „Пасище“ не са допустими да заявяват за подпомагане и двете дейности - осигуряване на благоприятна жизнена среда/свободна подова площ на животните и осигуряване на свободно отглеждане на открито. 

 

За първи път от тази кампания данните за капацитета на животновъдните обекти ще се зареждат в заявлението за подпомагане автоматично от информационната система на Българска агенция по безопасност на храните, затова е важно кандидатите за финансиране да се уверят, че информацията е коректно въведена в системата. Няма да се изисква предоставяне на хартиено удостоверение за регистрация на животновъден обект. Без въведени данни удостоверяващи капацитета на обекта в системата на хранителната агенция няма да е възможно заявяване на животни по интервенцията.

  • За дребните преживни животни на възраст от 6 до 12 месеца се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение с цел заявяването им по интервенцията.
  • За телетата и малачетата е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки, за да се удостовери съответната категория за всяко животно. В случай, че няма необходимият документ – младите животни ще се водят телета или малачета до 6 месеца над 220 кг. 

Освен това за Кампания 2023 е задължително предоставянето на становище от всички кандидати по интервенцията съгласно §4 от преходни и заключителни разпоредби на Наредба № 10 от юни 2023г. Документът се предоставя в срок до 30 август.

Становището е по образец и се издава от директора на съответната областна дирекция на БАБХ по местонахождение на животновъдния обект, в съответствие с изискванията на същата наредба.