Аграрният сектор в България е подпомаган. Увеличението в бюджета за аграрния сектор е значително с още 500 млн. лв., отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, малки производители, така че там има специална грижа, коментира премиерът Николай Денков от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от БНТ.

Още по темата: Какви ставки предложиха на овцевъди по Украинската помощ?

Той допълни, че правителството ще продължи да преговаря с недоволните български фермери, визирайки двете работни срещи с представители на Българска аграрна камара. А относно готовността им за протести, Денков заяви следното:

„Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха доста успешни минали години. Ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем”, каза премиерът.

При посещението му в Брюксел Европарламентът бе блокиран от протестиращи фермери. Напрежение има и в Германия, Франция, Италия, Гърция. По думите на Денков има две решения, които са взети на европейско ниво, но трябва да бъдат окончателно официализирани. 

Едното решение е свързано с дерогация на някои екологични мерки, а другото – с това да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна. Данните, с които премиера разполага, показват, че няма някакво чувствително увеличение на вноса от Украйна. Нивата са почти същите. 

„Ако погледнем за България също няма някакъв изключителен внос от Украйна. Ако има внос на селскостопански стоки и продукти, много често се оказват от други европейски държави, а не от Украйна. Така че трябва много да се внимава с цифрите, да се гледат фактите и решенията, които се предлагат, да съответстват на наличните факти в момента. Те съответстват на исканията на българските производители, така че трябва в това отношение да бъдат доволни”, смята Николай Денков.

Дали така смятат обаче и самите представители на фермерите. 

„Много видно за мен е, че от правителството нямат състоятелни аргументи да не подкрепят всички сектори на земеделието, и затова се борави с някакви цифри, с които да се внуши на обществото, че няма причина да се подпомагат всички български производители и да се противопоставят производителите от различните сектори в селското стопанство на принципа „Разделяй и владей!”, пише в социалните мрежи Светлана Боянова, изпълнителен директор на БАК.

А когато се говори за увеличение в бюджета на аграрния сектор с 500 млн. лв., се има предвид всичко друго, но не и средства по Украинската помощ за 2024 г. Тези 500 млн. лв. са за съфинансирането с държавни средства по Програмата за развитие на селските райони по инвестиционни мерки, средства за общини, за МСП в селски райони, за биологично производство, използване на устойчиви сортове, хуманно отношение, професионално обучение, съветнически услуги, иновативни проекти, както и средства за държавни помощи от типа за компенсиране на загуби от неблагоприятни климатични събития.