30 лева за овце и кози под селекционен контрол и 22 лева по Преходната национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3). Това са част от предложенията на земеделското ведомство към овцевъдите по Украинската помощ, съобщи за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Четете още: Обсъжда се модулирана ставка за Украинската помощ


Фермерите обаче не изглеждат доволни от предложеното.

Исканията на НОКА са няколко:

"Искаме същите ставки като миналата година. В момента няма предвидени такива! На второ място НОКА настоява обработваема земя от ДПФ да се дава приоритетно само на животновъди; както и едновременно разпределяне на пасищата от ОПФ и ДПФ с приоритет за местните животновъди. Не на последно място искаме законов срок от 30 дни за плащане на млякото от изкупвач, както и за облекчаване на административната тежест", добави Караколев.
 

Красимир Бурмов: Гордейте се с миналото си, срамувайте се от настоящето, но нека променим бъдещето си!

Най-вероятно още във вторник (6 февруари 2024 г.) овцевъди излизат на протест. Това коментира за Агри.БГ овцевъдът Красимир Бурмов от габровското село Руня. 

Според него един от основните проблеми в сектора е липсата на дългосрочна визия и политика.

"Трябва да се изработи стратегия, която да бъде за поне 10 години. Това е много важно за младите хора, да имат предвидимост, посока на следване и някаква сигурност да вървят напред.

Освен това нищо не се прави за автохтонните породи. Говорим за около 150 хил. глави животни, които са национално богатство. Според мен тяхната ставка трябва да бъде вдигната с допълнителни 30-35 лв. на животно, за да спасим и запазим националния генофонд", категоричен е той. 

Красимир си спомня как в години назад, в България е имало около 10-12 милиона овце, а в момента популацията е сведена до около половин милион. Още по-тъжната тенденция е, че ферми затварят врати почти всеки ден.

Друг основен проблем в сектора, според Красимир Бурмов, е свързан с технологичните карти.

"Според технологичните карти, нашият труд е оценен на 105 лева на глава овца. Според мен едно семейство от двама души може да се грижи от 150 до 180 броя овце от комерсиалните породи. Когато става въпрос за автохтонните породи, бройката може да достигне до 240 овце. Умножавайки бройката на овцете по сумичката, получаваме около 25 200 лева годишно в най-добрия случай, при отглеждане на 240 автохтонни породи овце. Това значи 2 100 лева на месец.

Като махнем осигуровките от тези 2 100 лева, остават чисто за получаване около 1 500 лева. 

Разделените на двамата работещи (съпруг и съпруга), получаваме работна заплата от 750 лева на човек. Имайки предвид, че в овцевъдството работиш без почивка и то около 15 часа - едно такова семейство работи 450 часа на месец. Разделяйки тези 750 лева на 450 часа, получаваме ставка от 1,66 лева/час. Това е оценката за нашия труд. В момнта положението е "жива стока - умрял стопанин".

И това е простата сметка затова как от върховете слязохме под низините. Ето затова ще протестираме!", заключи Красимир Бурмов.