Дванадесетото издание на обучителния семинар „Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“ е планирано от 16 до 19 юни в зала Хоризонт на Университета по хранителни технологии, Пловдив.

В Закона за храните: Директни доставки да има във всички съседни области

На теория и на практика ще бъдат представени съвремени аналитични методи за бързо откриване на химични и микробиологични опасности в храни, напитки и фуражи, както и методите за сензорни анализи. 

Значително внимание се отделя на националната и европейска нормативната база и системите за качество и безопасност на храните. Включени са и лекции, свързани с етикетиране на храни, фалшифициране на храни и сензорен анализ. 

Програмата на четиридневния курс обхваща теми, като видове патогенни микроорганизми и вируси в храните и хигиенните индикатори, модерни бързи методи за микробиологичен контрол, както и за изискванията на БАБХ към обектите от хранителната верига. 

Организатори: „Участниците ще се запознаят с предизвикателствата пред хранителната индустрия и иновативните подходи за тяхното разрешаване.“

Практическите занятия включват запознаване с алтернативни бързи методи за химичен и микробиологичен анализ на храни, напитки и фуражи; определяне на патогени с PCR метод, анализ и обработка на резултатите; качествени и количествени методи за сензорни анализи.

„Безопасността на храните е водеща политика при производството, за което се изискват добре подготвени и квалифицирани кадри. Важно е българските производители и контролните органи постоянно да следят напредъка в науката и нейното практическо приложение“, коментира проф. Ангел Ангелов, който е сред организаторите на събитието. 

Информация за семинара и условията за участие може да откриете на www.safefoodlab.com