В проекта на Закон за храните по нов и различен начин е регулирана една основна материя, свързана с процедурите за регистрация и одобрение на обектите за производство и търговия. Сега имаме само регистрация и тя се отнася за всички обекти, коментира д-р Димитър Димитров от земеделското министерство.

Министерството: Два закона ще подобрят контрола върху храните

Държавният експерт от дирекция „Политики по агро-хранителната верига“ обясни, че в проектозакона са заложени две процедури – за регистрация и за одобрение на обект.

„Промяната е свързана със следните новости. Един обект за производството на храни от неживотински произход по преценка на своя собственик или инвеститор може да започне да функционира, преди той да е подал заявление за извършване на процедурата по регистрация“, обясни Димитров.

 Разбира се, в закона е поставено изискване.

„Най-късно до 14 дни след започването на тази дейност, собственикът трябва да подаде съответното заявление до Областната дирекция по безопасност на храните, като през това време обектът продължава да работи. Компетентният орган има кратък срок от 5 дни, след като е получил това заявление с набор от документи, да отиде и да извърши съответните проверки на място“, уточни експертът.

Ако няма проблеми, Компетентният орган вписва този нов обект в т.нар. публичен регистър. 

„Ако има нужда от допълнителни корекции, също има два механизма. Обектът може да продължи да функционира, ако пропуските са незначителни, като се постави срок, в който те трябва да бъдат отстранени, след което обектът се вписва. Ако обаче нарушенията са груби, Компетентният орган има право да спре този обект, макар вече да е започнал да функционира“, обясни Димитров.

За останалите обекти обаче, които са за производство на храни от животински произход, остава по-тежкият режим със задължително минаване на процедурата по одобрение.