Голямо предимство в новия Закон на храните е разширяване на възможностите за директни доставки на малки количества първични продукти. Все още обаче чакаме одобрение на европейско ниво, каза д-р Димитър Димитров – експерт в Министерството на земеделието.

Министерството: Два закона ще подобрят контрола върху храните

В нашето законодателство досега тези възможности за директни доставки на малки количества първични продукти бяха уредени само за продуктите от животински произход. В новия Закон за храните този недостатък е преодолян – включени са и храните от неживотински произход. 

„Това, което се надяваме да бъде одобрено от страна на Европейската комисия (ЕК), е разширяване на възможностите за извършване на директни доставки освен в основната административна област, където се намират обектите на първично производство, но и във всички съседни на нея административни области. В момента режимът е в основната област и в една съседна“, допълни експертът. 

Той припомни, че Законът за храните е приет от Министерски съвет през 2017 г. и още тогава е минал на първо четене в Народното събрание (НС). 

„Голямото забавяне се получи от това, че имаше нужда от доста комуникация със структурите в Брюксел. В процеса на нотификация на няколко пъти се налагаше да се водят допълнителни уточнения с останалите страни членки. Обикновено тези неща се случват преди да отидат в НС“, каза Димитров.

Към момента процедурата по нотификация е почти приключила. 

„На технически срещи в Брюксел през септември се роди възможността да разширим периметъра на директните доставки. Мисля, че имаме шанс това да бъде одобрено и се надявам да се случи в много кратък срок“, оптимист е експертът от ресорното министерство.

В Закона за храните за първи път се прави опит и за регламентация на търговията от разстояние – по Интернет, която е широко навлязла, но липсват строги правила. 

„Определили сме основни принципи за произход, проследимост и етикетиране на продуктите. Уточнени са кои храни нямат право да бъдат търгувани по Интернет, а именно такива, предназначени за кърмачки и малки деца, както и за медицински цели. Това са по-специални категории, към които има по-специални изисквания“, обясни д-р Димитров.