След благоприятните климатични условия през пролетта в Европа Световната асоциация на производителите на ябълки и круши (WAPA) изчисли, че реколтата от круши ще бъде на ниво 2,3 млн. тона. След дългото горещо лято тези цифри бяха леко коригирани надолу. Според производителите зимните условия внезапно са се оказали летни. В момента част от дърветата цъфтят, като ефектът от топлото време все още не е ясно какъв ще бъде, пише FreshPlaza.

Италианци отглеждат био круши в специални мрежи

Франция: Стабилни цени
Малко количество круши бе прибрано тази година във Франция. По-голямата част от продукцията е предвидена за вътрешния пазар и се разпродава бързо. По думите на местни търговци пазарът върви добре. Цените са стабилни и никой не се оплаква.

Очаква се производството на френски сортове круши да се увеличи силно през следващите години. Износителите търсят нови пазари за тях.

Холандия: Крушите са по-големи от очакваното
В момента продажбите на круши не вървят по план. Търговците казват, че доставките са прекалено много, за да се покачат цените. На повечето места в Холандия плодовете са големи. По-богатата реколта е изненадала доста овощари. Тази ситуация контрастира на наблюдаваното в Белгия, където производителите не разполагаха с достатъчно вода за напояване – това доведе до малки размери на крушите.

Португалия рекламира сорта Роча
За да популяризира традиционния португалски сорт круши Роча, страната положи усилия и в рамките на периода от 24 до 30 октомври рекламира продукцията си по улиците на Париж. По този начин местната асоциация на производителите на круши Роча се надява да намери потребители във Франция. Както знаете, Франция е четвъртата по големина дестинация за износ на този тип плодове – тя внасе 13 400 тона круши през сезон 2017/2018.

В топ 3 на страните, които най-много внасят круши, са Бразилия, Мароко и САЩ.

Чехия: Много плодове, малки по размери
Източноевропейската страна обяви, че реколтата й от круши е с 25% по-ниска от година по-рано. Тя възлиза на 8000 тона. Прекалено сухото време, което се установи в Чехия от април, взе своето.

Великобритания: Кратък сезон за прибиране на реколтата
Британците се радват на реколта, която е типична за последните 10 години. Поради горещото време сезонът на прибиране на готовата продукция бе по-къс. Засега размерът на крушите е предимно малък. Фермерите, които са имали проблеми с напояването на овощните градини, са сред най-ощетените.

Германия: Високата цена поставя местната продукция в неизгодна ситуация
Италианските круши са тези, които в момента доминират на вътрешния пазар на Германия. Така за местните производители е трудно да продават своите плодове. Тази ситуация е резултат от натиска, който оказват белгийският и холандският пазари – техните цени са приблизително с 0,10 евро по-ниски за килограм.

Италия: Сезонът започва тихо
За поредна година сезонът на крушите тръгна тихо. Дългият период от високи температури стимулира консумацията на летни плодове за сметка на есенни. Износът не е толкова активен. На вътрешния пазар италианските круши се предпочитат пред вносните.