С каква нагласа животновъдният сектор посреща новия министър на земеделието Кирил Вътев – с този въпрос се обърнахме към трима браншови представители. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

Някои от тях вече са входирали писмо с желание за спешна среща с него. Преобладава нагласата, че като работещ човек в бранша той ще може да се справи с проблемите на земеделските производители.

Пенка Христова – съпредседател на Института на жените фермери в България

 

Очакванията ни са за спешна реакция и бърз отговор на кризисната ситуация с изкупната цена на кравето мляко. От личните ми познанства и срещи с г-н Вътев съм с впечатлението, че това е един много спокоен и земен човек. Но лично аз не съм се сблъсквала с експертните му познания. Надявам се той да не лобира само за преработвателния сектор, а да има отношение и към първичното производство. 

Ние, говедовъдите, вече даваме предварителни заявки за кланиците след задържане на животните, а някои колеги и в момента разпродават. В много труден момент започва новото ръководство, но се надяваме на спешна реакция във връзка с кризисната ситуация в сектор „Животновъдство“. Апелирам за бърза среща с бранша. В момента стоим и чакаме първата реакция на министъра. Тя ще бъде показателна за уменията му като ръководител.

Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България

 

Тъй като новият министър не е непознато лице, надяваме се на бързи и адекватни мерки, за да може да прекъснем процъфтяващия сив сектор, който е застанал между производителите на първична селскостопанска продукция и преработвателите. Дори това, което се случва в момента с липсата на ваксини срещу заразен нодуларен дерматит, отново прави джамбазите активни и натиска цените надолу. 

В коректна комуникация с бранша, а не само с определени негови представители, искрено се надяваме да решаваме академично всички наболели проблеми, за да може да раздвижим директната връзка между фермерите и преработвателите. Възлагаме много надежди на това. Такива са и европейските тенденции за скъсяване на веригата за доставки и за гарантиране на продоволствената сигурност.

Бойко Синапов – председател на Обединени български животновъди

 

Имайки предвид дългогодишния му опит като ръководител на преработвателно предприятие, макар в частния сектор, г-н Вътев притежава нужните административни умения и опит, за да оглави и ръководи администрация на държавно ниво. Той е в пълна кондиция да овладява и взема важни решения спрямо ситуации от всякакво естество. 

Кирил Вътев от дълги години работи с бранша в полза на земеделските производители. Той продължава и до ден днешен да работи за истинска обединяваща бранша земеделска камара, с което е изградил нужните авторитет и разпознаваемост сред тях и е правилно ориентиран в проблематиката на селскостопанския сектор.