Държавата не може да докара слънце, за да създаде по добри условия за производство на плодове и зеленчуци, конкурентно на вноса, но има какво да направи по отношение на достъпа до пазара, кооперирането и борбата със сивия сектор. Това е обобщението от разговор на Агри.БГ със заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на посещението му в родна оранжерия.

Браншът не одобрява наредбата за ПРЗ в настоящия ѝ вид

Той информира, че има кандидати по процедурата „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци„ от Националния план за възстановяване и устойчивост и в момента тече оценка на проектите. Общият бюджет е 15 млн. лв., като Йоцев подчерта, че се надява те да бъдат усвоени. Одобрените предложения следва да се изпълнят в срок до 18 месеца от датата на подписването на договора за финансиране. Крайната дата е не по-късно от 30 юни 2025 г.

Имайте предвид, че става въпрос за сериозни съоръжения, не се наемам да твърдя дали това ще се случи в рамките на следващите няколко месеца. Машините в по голямата си част са уникални и се поръчват. Но имам положителни очаквания. Най-вече тези центрове трябва да бъдат подготвени за изискванията на пазара, както и за възможностите на производителите”, каза зам.-министърът и коментира още:

„Това е едно изискване на пазара, където може да отиде само подготвена за пазара продукция. За целта е нужна техника, която не е толкова евтина, че да може всеки, особено малките и средни производители, да си я позволи. Затова идеята е да се създадат такива центрове, които да станат естествена среда за сдружаване и коопериране на производителите.

По този начин ще им се снижат разходите, от една страна, от друга, ще се осигурят много добри условия за съхранение, от трета – възможност да се противостоят на натиска на пазара. Когато имате достатъчно количество стока, вие по този начин регулирате цените на пазара. Вие може да обезсмислите вноса още преди някой да се е сетил да внася."

Именно вносът е една от най-чувствителните теми в сектор „Плодове и зеленчуци”. Високата себестойност, раздробената структура и липса на икономическа мощ, придружени със силен внос на по-ниски цени, реално правят неконкурентноспособен родния производител. Какво може и планира да направи държавата и по-конкретно агроминистерство, по линия на вноса, питахме зам.-министър Йоцев?

"Държавата не може да докара слънце. И в Испания, Гърция, Турция имат по-голямо слънцегреене, условията са по-добри и е нормално цената да е по-ниска. Ние нямаме тези условия, което означава, че всеки един трябва да започне да си дава сметка кока какво и колко да отглежда, което кореспондира с потребностите на пазара и възможностите за конкуренция. Единствено тогава той ще с успешна реализация. Държавата, колкото и пари да изсипва, няма да може да осигури това", подчерта зам.-министърът.

Държавата обаче може да въздейства благоприятно на пазара чрез контролните си функции.

За сивия сектор държавата може много да направи. В мига, в който започне да се работи в тази посока обаче, изникват знайни и незнайни съпротивителни сили, добре мотивирани финансово. Много е тежка борбата със сивия сектор. Ние не сме спрели. В момента подготвяме и нова нормативна база под формата на закони. Виждате и наредбата Н-5 колко оплаквания породи, но и колко подкрепа получи сред сериозните производители. Най-вече се оплакват тези, които не им е много чиста дейността”, заяви още Александър Йоцев.