Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители, инициирахме процеси по възстановяване на напояването и окончателно утвърдихме държавния контрол върху храните на Капитан Андреево.

Анкета: Кой да е следващият министър на земеделието?

Това заяви министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков, разпространен от пресофиса на аграрното министерство. 

Той изтъкна, че за първи път от десетилетия насам беше предприет комплексен подход за възстановяване на поливното земеделие и започна рехабилитация на 24 канала на Напоителни системи. „Напояването е приоритет номер едно в нашата работа, защото без вода добивите са ниски. Достъпът на земеделските производители до поливна вода трябва да бъде задължение на държавата, а не разрешителен режим“, категоричен бе министърът.

Сред другите постигнати цели министър Вътев посочи, че окончателно е утвърден  държавният контрол върху храните, които влизат в България, със заработването на лабораторията за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Тя бе реновирана с  2 млн. лв., осигурени от държавния бюджет и е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения. Камионите вече изчакват само необходимото технологичното време за пробите или около 5-6 часа, вместо 2 дни, както досега, посочи той.

През последните девет месеца екипът работеше за привличане на едни от най-известните български учени, които са по целия свят в аграрната наука. „Такива имаме над 400 в най-елитните лаборатории и университети по света. Главната ни цел е да свържем науката с практиката по такъв начин, че да не личи къде свършва науката и къде започва практиката“, се отбелязва още в отчета пред обществото.

Министър Вътев подчерта, че страната ни продължава да се бори за изравняване на субсидиите между българските производители и тези в старите европейски страни членки. „Защитаваме правото на нашите стопани да не попадат под ударите на нелоялната конкуренция на внос от трети страни“, каза още той.

Във връзка с протестите на фермерите в цяла Европа, министър Вътев отбеляза, че те имат три изключително основателни причини – амбициозната Зелена сделка, която направи неефективно цялото земеделие на ЕС, нелоялната конкуренция на дъмпингов внос от трети страни и несправедливото разпределение на добавената стойност по агрохранителната верига от полето до рафта в магазина.

„Нашият екип работи изключително експертно. Проверките от тук нататък ще бъдат регулярна практика. Чрез анализи търсим най-добрите предпоставки за решаването на проблемите. Те не са само субсидии, напротив, има и други решения, които могат да направят българските производители много по-ефективни“, каза в заключение министър Вътев.