Когато започне веригата с фалитите на земеделците, тя ще доведе до сътресения и във финансовия сектор, в преработвателната промишленост и в много други отрасли в страната. За това предупреди бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на "ON AIR". 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Той напомни, че трябва да се търсят решения, да се намери начин да се изчистят препълнените със зърно складове. „Не може българският земеделски производител да плаща толкова висока цена на войната между Русия и Украйна. Необходимо е да търсим възможност да стимулираме износа, за да влязат свежи средства при българските земеделци, за да си купят торове и препарати и всичко, което им е необходимо“, каза още Дикме. 

Според него исканията и готовността за протести са напълно основателни и той очаква те да бъдат много сериозни - не само от зърнопроизводителите, но и от целия селскостопански сектор, тъй като през последните месеци те са оставени на произвола на съдбата. Кризата вече е на вратата ни - не е само при зърнопроизводителите, виждаме какво се случва и в сектора на зеленчукопроизводителите. Проблемът с украинското зърно е много сериозен - в България влиза огромно количество, което трудно би могло да бъде контролирано. 

За безмитния внос са необходими компенсации от ЕК

Дикме е убеден, че родните производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК за  безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС.

"Българските зърно и слънчоглед стоят в хамбарите, а у нас за фураж се преработва основно зърно, което влиза от Украйна. Същото се използва и за хлебопроизводство. Не съм сигурен, че украинската пшеница е с по-високо качество от българската", отбеляза той.  

"Решението е да поискаме помощ от ЕК. Кутията на Пандора вече в отворена и нямаме право да забраняваме внос и на пшеница, и на слънчоглед, и на царевица от Украйна“, каза още експертът. Кризата в сектора в момента е изключително сериозна, а загубите се равняват на милиарди левове.

Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни 

"В исторически план България никога не е имала такъв излишък, какъв имаме в момента на слънчоглед и пшеница. Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни - в безизходица са, защото не виждат светлина в тунела. Забити са заради неправилните решения и мерки, взети от правителствата", категоричен е Дикме.  

Според него  у нас е направено всичко възможно, за да се "ликвидира оранжерийното производство". 
"Българинът ще яде вносни домати, защото производителите се чувстват ограбени от държавата", смята той.