20 млн. лева са необходими, за да се осигури напояване в целия сектор "Земеделие". Разчетите са коментирани по време на срещите на представителите от три сектора - Плодове и зеленчуци, Оризопроизводство и Зърно производство с ръководството на "Напоителни системи" и министъра на земеделието. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„На държавното дружество „Напоителни системи“ са необходими 14 млн. лева годишно, за да доставят безплатно вода до всички полета, които разполагат с напоителни канали.

Искаме да добавим в аванс още 4-5 млн. лева, за да има перспектива и предприятието да увеличи декарите с поливни площи“, коментира за Агри.БГ Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, който беше един от участниците в разговорите. 

Търси се решение 

След срещата с представители на "Напоителни системи", бе проведена среща и с аграрния министър.

По думите на Мачуганов министър Явор Гечев е поискал две седмици, в които ще търси решение на проблема.

„По-важното е, че всички бяха стреснати колко малко пари са необходими на България, за да се реши проблема с напояването“, каза още зърнопроизводителят.

 „Напоителни системи“ в този си вид не може да доставя вода на цена, която да е пазарно ориентирана и по този начин да се постигнат пазарни цени на произвежданата продукция.

„Колегите от сектор "Плодове и зеленчуци" нямат шанс без вода, от сектор "Оризопроизводство" са на същото положение, Зърнопроизводството от дълги години беше пренебрегвано със смешните 40-50 хил. дка поливни площи при положение, че у нас царевица се отглежда на 6-7 млн. дка, защото цената никога не е била пазарно ориентирана, за да може да постигнем резултати“, каза още Мачуганов.  

Димитър Мачуганов: При наличност на безплатна вода би трябвало нашите плодове и зеленчуци да поевтинеят, да ядем продукти, произведени по европейски регламенти с препарати, които са силно ограничени като токсичност. Това е шанс!


През последните 50 години поливните площи у нас прогресивно намаляват - преди 50 те са били 12 млн. дка, преди 20 - 1.2 млн. дка, а сега са 250 хил. дка, коментира земеделецът и обърна внимание, че в Турция и Румъния водата за поливане е безплатан, а румънските фермери отделно имат още едно облекчение - 50% от цената на електроенергията, която се използва за доставка също се поема от държавата. 

„Как да се конкурираме с Румъния, с която работим на един пазар, при положение, че със същите разходи румънския колега получава 2 т/дка, а аз 500 кг/дка, как да съм конкурентоспособен?", пита Мачуганов.  

За него натрупването на проблеми в последно време се дължи и на продължилата безтегловност и липса на редовно правителство. Не случайно една от забележките на Европейската комисия към Стратегическия план през миналата година беше за това, че нямаме добро управление на ресурсите, с които да се предпазим от трайното засушаване и промените в климата.

"Трябваше по Плана за възстановяване да заложим и да направим България рай, да е конкурентоспособно и при плодовете и зеленчуците, и в зърнопроизводството", отбелязва фермерът. 

Малко над 2 млн. долара е инвестирал досега в американски съоръжения за напояване Димитър Мачуганов, всяка година прави опити да напоява и съжалява, че се захваща, тъй като изобщо не му излиза сметката, става ясно от думите му. Не ползва и пълния капацитет на машините, защото не може да си позволи да плаща скъпата вода.