В отговор на депутатско питане Министерството на земеделието и горите (МЗХ) публикува справка за продадени свои имоти и сгради с отпаднала необходимост за периода 6 юни – 15 ноември 2023 г.

Докъде води надцакването при рентите?

Няколко държавни предприятия, подопечни на МЗХ са пуснали за продажба обекти през посочения период. Прави впечатление, че преобладаващият начин на трайно ползване на имотите е за водностопанско и хидромелиоративно съоръжение. В тази сфера на дейност са и повечето посочени купувачи.

Така например на територията на община Кочериново, област Кюстендил се намира имот с площ от 3246 кв.м, в който има сграда за водоснабдяване и/или канализация и такава за енергопроизводство, ведно с машините и съоръженията в нея. Тя е продадена за 111 111 лв. без ДДС на фирма „Хидро Еко Ват” ЕООД, но все още се чака заповедта за определяне на купувач от областния управител.

С начална тръжна цена от 87 046 лв. без ДДС е обявен поземлен имот от 2001 кв.м в землището на Благоевград. В него се намират три сгради, отново предназначени за водоснабдяване и енергопроизводство, като има и налични машини и съоръжения.

Три курортни туристически сгради в община Павел баня са минали публична продажба и са закупени за обща стойност от 25 500 лв. без ДДС. Обектите са с площ от 119 кв.м, 67 кв.м и 138 кв.м. На 27 октомври заповед от областния управител на Стара Загора и към момента на публикуване на справката е предстояло подписването на договор с купувача.

За пет месеца агроминистерството е разпродало недвижими активи на обща стойност от 790 633,53 лв. Можете да видите подробните данни в таблиците по-долу.