Сушата, ниските добиви и липсата на търговия сринаха приходите на земеделските стопани, а оттам и рентите. Изплащането им в Добричка област върви, но нивата са много по-ниски в сравнение с миналогодишните суми.

Четете още: Ще се спука ли балонът "ренти"?

 

В момента се дават по 30, 50-60 лв./дка, очаква се на местата с по-добри валежи да има и по-високи ренти. Това заяви за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Трудна година за сектора, трудна година и за арендодателите“, посочи тя. 

Тенденцията за по-високи ренти е особено отчетлива през последните години в Добруджа и вече стана традиция регионът да е на челно място с най-големи суми. В самата Добричка област също има „първенци“ – например в община Балчик през есента на 2022 г. собствениците на земя получиха по 200 лв./дка. Сега кооперациите в крайморските населени места са изплатили по 30 лв./дка, като очакват реализацията на зърното и доплащане на сумите. 

Радостина Жекова: Стартирахме преди 6-7 години тази надпревара с рентите. 

"Тя всъщност започна от кооперациите, защото законът, който ги управлява, е морално остарял, той не е пипан през последните 40 години. В него няма строго дефиниране и секторът се обърква“, посочи Жекова.

Постоянното вдигане на рентите няма нищо общо с логиката на производството, посочва тя. Обичайно се залага 30% от производствените приходи да се изплатят на собствениците на земя.

„В момента минаваме 50-60% от приходите да се дадат за ренти. Това си има обяснение. Първо е това, че на всяка цена държиш да вземеш определена земя, алчност му казваме обикновено. Втората причина е, че голяма част от колегите отказват да разберат разликата между приход и печалба“.

Надпреварата в изплащането на високи ренти зарази цялата страна. Вдигнаха се сумите в Лудогорието, Централна България, дори в Южна България.

„Това е един вълнообразен процес от години, който ще залее цялата страна. Това ще си има и логичен завършек, който е невъзможност за изплащане на задълженията, които имаме. В момента, в който вдигнеш рентите, този финансов удар го поемат доставчиците. Това са фирмите за семена, препарати за растителна защита, торове, които на практика не си получават парите.

Междуфирмената задлъжнялост е жестока, това е печалната истина“, не крие Радостина Жекова.  

Земеделските стопани от Добруджа понесоха жесток удар от сухата 2020 г., но оцеляха заради добрите години, т.е. реколти преди това. „2022 г. и настоящата 2023 г. са идентични, трудни, сухи, с ниски добиви, като на места има огромни сътресения. Давам пример с един емблематичен за Добруджа район като община Генерал Тошево, в която тази есен не жънаха, а силажираха царевица. Няма откъде да дойде капитал за високи ренти“, посочва още Жекова.  

Това налага за пореден път фермерите да прибягнат до кредити. Още през миналата година банките са показали, че не са във възторг за кредитиране на земеделските стопани по простата причина, че виждат междуфирмената задлъжнялост.

3 700 000 дка е размерът на обработваемите площи в Добруджа. При средно три пъти по-ниски ренти това означава, че в населението на региона ще влязат драстично по-малко средства от изплатените през миналата година 375 милиона лева под формата на наем за земеделска земя.