Министерството на земеделието изброи какви електронни услуги планира да въведе в рамките на мандата на сегашното ръководство, в отговор на депутатски въпрос. Ето някои от тях, които засягат фермерите.

Как се изменя броят на животните за една година?

Големият проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата”, които е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), следва да бъде реализиран до 2025 г., уточняват от ведомството.

По него ще се изгражда единна Електронна информационна система в земеделието (ЕИСЗ) за обмен на данни между публичната администрация и икономическите субекти в сектора. Целта е тя да доведе до по-целенасочено програмиране на инструментите за подкрепа в следващия програмен период на ОСП, както и до осъществяването на по-ефективен контрол, изключващ влиянието на субективния фактор. Някои от очакваните резултати са:

  • Електронизация на информационните потоци и дистанционен контрол;
  • Електронизиране на услугите, предоставяни на земеделските стопани;
  • Интегриране на информационните системи на администрацията и софтуерите за управление на земеделските стопанства в Единна платформа за автоматизиран обмен на данни между администрацията и земеделските стопани и др.

Към настоящия момент министерството работи върху електронни услуги за признаване на организация на производители, асоциация на организация на производители и междубраншова организация за мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци и земеделски продукти, става ясно от отговора. Предвижда се и онлайн регистрация на учебна форма за извършване на теоретично и практическо обучение за правоспособност за работа със земеделска техника.

По договор от 2020 г. Министерството на земеделието работи и върху разработването на уеб услуги зарегистрация, пререгистрация, актуализация на данните и отписване на земеделските стопани по Наредба 3, както и на тютюнопроизводителите, справка „фермерско досие” и закупуване на копия на цифрова ортофотокарта (ЦОФК).

„Предвижда се след приключване на договора, електронните услуги да бъдат достъпни за гражданите чрез публичния портал на Интегрирана информационна система за пространствени и регистрови данни (ИИСПРД) с уеб базирано приложение, уточняват от агроминистерството.

Оттам допълват, че и към момента Областните дирекции „Земеделие” са успешно присъединени към „Единен модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги” и предоставят на гражданите 54 електронни услуги, достъпни на адрес: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/spetsializirani%20teritorialni%20administratsii/oblastna%20direktsia%20zemedelie

В текста на въпроса се изисква информация и за финансовия ресурс, с който ще бъдат реализирани съответните електронни услуги, но в отговора не се посочва подробна информация за това.