Държавният министър на храните, земеделието и рибарството в Обединеното кралство Марк Спенсър сподели, че Групата на седемте (Г-7) подготвя план за борба с кражбата на украинско зърно от Русия.

Схемата ще включва химическа идентификация на произхода на зърното, обясни министърът.

Великобритания обяви преди месец санкции срещу руски лица и организации, заподозрени в кражба на украинско зърно. 

Вече година, украинските власти многократно обвиняват руските сили в кражба на зърно от окупираните територии. Според Ройтерс, руски кораби са били забелязани няколко пъти да товарят селскостопански продукти в окупирания пристанищен град Бердянск в Запорожка област. 

От друга страна, руският вицепремиер Виктория Абрамченко заяви, че Русия е засяла зимни култури за тазгодишната реколта на площ от 1,3 милиона хектара в четирите региона на Украйна, за които Москва твърди, че е анексирала преди година.

Тя акцентира, че Русия е предоставила и държавна подкрепа в размер на 3 милиарда рубли (37,1 милиона долара) за фермерите в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна, които към момента Кремъл третира като присъединени.

Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка каза, че усилията в тази посока ще са оправдани само ако корабите могат да излязат. „Нашият интерес е да осигурим свобода на корабоплаването от и до всички украински морски пристанища“, каза той. 

А дали корабите ще продължат да плават, става все по-малко вероятно. „Експлозията на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, извършена от режима в Киев означава, че продължаването на черноморската инициатива вече е отложено за дълго време“, каза непосредствено след това руският заместник външен министър Сергей Вершинин.

С други думи, на фона на взаимните нападки е добра идея да се разработи механизъм за установяване на произхода, стига той да функционира за всички, коректно и безпристрастно.

Така, много неясни за сега въпроси биха получили отговор – дали в цифрите за рекордна реколта в Русия се съдържат и украински количества, дали суровините които преработвателите ни внасят от Румъния всъщност не са украински, дали меда влизащ в ЕС от Украйна не е китайски и т.н.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!