И в северната ни съседка бе даден старт на жътвата, но първите резултати са изключително колебливи. За момента, нагласите са по-скоро положителни по отношение на среден добив, и крайно негативни към развитието на цените. 

Космин отглежда 400 хектара пшеница в Илфов. В началото на седмицата той влезе в нивите с комбайните и сподели, че реколтата ще е по-богата от миналата година. Но това съвсем не го изпълва с радост. 

Пред Gazeta de Sud той сподели, че едва ще може да покрие разходите си, защото по-високото производство гарантирано ще намали цените, които и сега са изключително ниски.

“Цените на пшеницата в момента са драстично ниски. Да се търгува на 85 леи за килограм (340 лв/тон), когато миналата година беше някъде около 1,60 леи (630 лв/тон), на фона на фантастичните производствени разходи, това ще накара много от нас да се замислят не дали селското стопанство е печелившо, а дали изобщо има икономически смисъл", клати глава стопанина.


Според последните оценки Румъния би могла да ожъне около 10,5 милиона тона пшеница, което би било с над един милион тона повече, спрямо резултата от 2022 г. 

Флорин Барбу, министър на земеделието в страната също коментира старта на жътвата: „Това е много добра селскостопанска година. Ако Господ ни позволи да приберем реколтата без проблеми, съм сигурен че тази година Румъния ще осигури големи количества зърно за вътрешна консумация и за другите страни в Европейският съюз."

Според статистиката Румъния е на 2-ро място в класацията на европейските страни, които изнасят пшеница. На 1-во място е Франция, а на 3-то – Германия. За периода между 1 юли 2022 г. и 25 юни 2023 г. Румъния е изнесла 4,6 милиона тона пшеница.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 196 евро/тон, фуражна пшеница – 186 евро/тон, царевица – 188 евро/тон, ечемик – 170 евро/тон, слънчоглед – 377 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!