Как да се повиши ефективността на селекционния процес в млечното и месодайно говедовъдство в България предвижда проект, разработен от Научен отдел „Развъждане и технологии в говедовъдството“ към Земеделски институт – Стара Загора. Той бе представен от ръководителя му проф. Живко Кръстанов в аграрното министерство. 

“Подобряването на връзката с науката и включването на молекулярно-генетичните маркери в селекционния процес ще повлияе положително върху здравния статус и репродуктивната способност на животните, ще удължи продуктивния живот на говедата и ще намали загубите на фермерите. Очаква се още да бъде увеличено производството на мляко с по-благоприятен състав за човешкото здраве”, коментира проф. Кръстанов по време на срещата на учени от Селскостопанска академия в Министерството на земеделието. . 

Основни цели при планирането на проектите за подобряване на селекционния процес производството на продукти, благоприятни за човешкото здраве, са подобряване на продуктивността в млечното и месното говедовъдство, засилване на конкурентоспособността на фермерите и изчистване на сектора от незаконосъобразни практики, коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той допълни, че трябва да се използват и възможностите за партньорство с други страни от ЕС.

Иновациите имат все по-широко приложение и в животновъдството. По думите на главният научен секретар на ССА проф. д-р Елена Тодоровска се увеличават възможностите на иновативните методи за повишаване на ефективността на селекцията в млечното овцевъдство в България. Тя посочи, че новите методи ще позволят да се подобри анализът за устойчивост на болести и паразити, за дълголетие и продължителност в лактациите, за здравина на крайниците, мастнокиселинен състав и съдържание на протеини в млякото и за възможността за конверсия на фуражите. Ще могат да бъдат идентифицирани гените, свързани с адаптация към екстремни условия във връзка с климатичните промени.