Говорейки за успешно говедовъдство, без значение млечно или месодайно, няма как да не засегнем генетиката. През последните години стана ясно, че без правилна генетика и нейното добро управление, едно стопанство няма как да достигне пълния си потенциал.

Ще участват ли развъдните асоциации в Съвета по животновъдство?

Но как да постигнем успешна селекция чрез геномна оценка? Уебинар по темата, който Агри.БГ излъчи на живо, представи основните стъпки за подобряване на ефективността в стадата чрез качествени животни

Събитието се организира от представителството на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за България заедно с Националната асоциация за генетични ресурси в животновъдството на САЩ в партньорство с Асоциацията на вносителите на генетичен материал в България, Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Министерство на земеделието.

Форумът откри Скот Йенсен - професор от Службата за работа с фермери в Университета на Айдахо в САЩ. Основният лектор в уебинара д-р Джоузеф Далтън даде отговор на по-горния въпрос, а именно как чрез геномната информация можем да получим успешна селекция на месодайните и млечни говеда. 

“Това, което правим в геномиката, е да асоциираме фенотипа (това, което можем да измерим) с генотипа на животното, за да можем впоследствие да вземем решения, които се основават на този тип свързване”, обясни Далтън, който е преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство в Университета на Айдахо.

Експертът даде много примери и представи свое изследване. То предизвика редица въпроси в българските фермери, като какви са тенденциите в говедовъдството у нас, връзката на науката с практиката на браншовите и развъдните организации, възможностите за по-ефективно използване и контрол на генетичните ресурси. 

От българска страна, директорът на дирекция “Животновъдство” в земеделското министерство Силвия Василева обясни какви са възможностите за кандидатстване по различни схеми от страна на развъдните асоциации и фермерите. А Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), добави:

“Един от факторите за подобряване на селекцията и млечността на нашите животни е внесеният от САЩ семенен материал”, каза Йорданов.

Той припомни, че в България от четири години има ДНК лаборатория, която работи активно през последните три години най-вече в направление млечно говедовъдство.

“Това е една стъпка за бъдещето и подход за геномната оценка. Когато имаме ясен произход на животните, това е един гарант за по-точните оценки, които ще бъдат направени както при мъжките, така и при женските животни”, заключи Йорданов.