Николас Бадминтон е футурист и изследовател, който се специализирал в това да помога на клиентите си да променят своя начин на мислене – от „каквото е“ към „какво ще бъде, ако“. Сред клиентите му са NASA, Google, Microsoft, Dell, United Nations и много други, пише agriculture.com.

Давос: 10 навика, които ще са необходими на агронома през следващите 5 години

През януари 2020 г. Бадминтон ще бъде част от хората, които ще изнесат презентации на Land Expo 2020. Според него фермерите могат да управляват света, стига да използват възможностите на технологиите.

4-те технологии, които най-силно ще повлияят селското стопанство през 2020 г.

Бадминтон смята, че те вече „правят вълни“, предстои да бъдат внедрени масово и ще наберат скорост много бързо.

1/ Възобновяема енергия
Вървим по пътя към използването на алтернативи на въглищата и популярните горива. И днес може да бъдат видени соларни панели непосредствено до площите със земеделски култури.

2/ Сензори
Сензорите събират данни от отглежданите животни и култури, предоставят ценна информация за околната среда и дават нова перспектива пред фермерите. Това им дава много предимства.

3/ Данни
Все повече земеделски производители се научават да работят с бази данни по различни начини и използват аналитични инструменти.

4/ Изкуствен интелект
Фермерите ще използват машинното обучение, за да извлечат повече ползи от генерираните бази данни. Изкуственият интелект задвижва автономните машини. Автономните роботи на свой ред носят редица предимства за стопанствата.

Според Николас Бадминтон следващите няколко години ще покажат дали малките ферми ще станат плячка на индустриалните предприятия. Изкуственият интелект започва да навлиза във всяка една сфера от живота, включително земеделието. Той умело свързва фермери и доставчици. Очаква се в близко бъдеще лицево разпознаване да бъде използвано при едрия рогат добитък. Изкуственият интелект ще тласне сектора напред, ще стимулира роботизираните решения и ще промени коренно начина на правене на земеделие.

Бадминтон смята, че много хора подценяват технологичната грамотност на фермерите.

Бил Гейтс не беше сигурен дали земеделските производители ще използват компютри. Сега той е един от най-големите земевладелци в Северна Америка, казва специалистът.

Фермерите масово държат смартфони и таблети в ръцете си. Те търсят технологии, които да им помагат да развиват своите стопанства. С правилния размер субсидии и подкрепа, фермерите ще бъдат едни от най-силно технологично напредналите хора в бизнес света. За тях технологиите са сериозно предимство, допълва Бадминтон.

Според съветника на Google и Dell фермерите са футуристи. Те обмислят своята следваща реколта, култура, график на действие, климатични модели и всяко едно нещо, което може да повлияе през сезона.

Но ние сме заклещени в един свят на „какво е“. Ние гледаме проблемите, които стоят пред нас. Борим се с тях, казва още Бадминтон. Той призовава земеделските производители да си зададат въпроса „Какво ще бъде, ако…“

Какво ще стане, ако използваме нова технология? Как ще промени тя фермата? Какво ще стане, ако направим тази инвестиция? Защо да не направим смела крачка напред към големите бази данни, изкуствения интелект и сензорите? Какво ще ни даде бъдещето?

Този подход на креативност и въображение, съчетан със солидни бизнес познания, ще освободи фермерите да постигат повече в дългосрочен план, категоричен е Бадминтон.