Бъдещите земеделци от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич се запознаха с ползите и предимствата на No-Till технологията. Лекторите Веселин Спасов, земеделски стопанин и експерт по консервационно земеделие, и Момчил Радичков от сдружение „Доброжънци“ представиха пред учениците начини за обогатяване на почвата с микс от растения, за да се избегне химично третиране.

Колко струва един въглероден сертификат и как печелят фермерите?

Те разясниха пред младите фермери как да развиват максималния потенциал на кореновата система на дадена култура и как да обработват почвата така, че да постигнат по-добро задържане на влагата. 

No-Till урокът беше изнесен пред ученици от 10 и 11 клас, които се обучават в специалностите „Механизация на селското стопанство“ и "Производител на селскостопанска продукция“. Гостите дариха на училищната библиотека литература, свързана с безоранната технология. 

„Идеята е по-нататъшните ни срещи и уроци по No-Till да продължат. Предстои среща със земеделски производител, при който учениците на място ще могат да разберат как е приложена технологията. Така ще получат и практически познания за възможностите на този вид земеделие“, поясни директорът на Аграрната гимназия Катя Пандерова. 

Общо 225 са възпитаниците на професионалното училище през настоящата учебна година. Те са обхванати в дневна и дуална форма на обучение. В момента бъдещите земеделци сеят 550 дка с пшеница. Вече са успели да ожънат реколтата от царевица и слънчоглед, като добивите са близо до средните в региона на Добруджа – около 500 кг/дка царевица и близо 250 кг/дка слънчоглед. 

1750 дка са площите земя, които обработват учениците и върху които прилагат наученото в час.