Мрежата от полезащитни пояси в Добруджа, опасваща поле от 400 до 1000 дка с основни полски култури, поражда много въпроси при обявяването й за подпомагане. Част от проблемите бяха поставени на среща в Добрич с експерти от Министерство на земеделието.

Всичко за Кампания 2023 

Общата дължина на поясите възлиза на 5000 км, а площта им е над 78 000 дка. 

Земеделски стопани сигнализираха, че при ортофотоснимките провисналите клони правят сянка и така се появяват недопустими за подпомагане слоеве.

Как ще бъде решен този проблем и как се определя допустимостта на площите? Ето какво отговори Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в Министерството. 

„Допустимостта на площите ще се определя от системата за мониторинг на площ, чрез сателитно заснемане, което ще допълва системата за идентификация на земеделските парцели, чрез проверки на място от технически инспекторат и чрез проверки на терени от общинските служби за земеделие. За момента имаме уверението на колегите от фонд „Земеделие“, че ще може да диференцират тези площи с полезащитните пояси, които се явяват недопустими заради сенките“, подчерта експертът. 

В случай, че земеделският стопани получи от Държавен фонд "Земеделие“ съобщение за недопустимост и възникне казус, тогава той трябва да реагира. В 14-дневен срок се пуска възражение, в което се посочва, че те всъщност са допустими като причината да изглеждат недопустими е отчитането на сянката.

След това ДФЗ на база на изпратеното възражение трябва да разпореди проверка на място, чрез която да се установи и докаже проблемът.

„Това на този етап е решението на казуса с полезащитните пояси и частите от тях, които се явяват недопустими за подпомагане“, посочи още Аделина Стоянова. 

Дървесните противоерозионни пояси в Добруджа попадат в Екосхемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура.

Те са част от елементите на ландшафта - живи плетове или редица от дървета, дървета в група, горски територии в непосредствена близост до земеделски земи, буферни ивици, синори, влажни зони, зелени зони около водни течения, тераси, ивици по краищата на гори.   

Индикативната ставка за 2023 г. е 696,86 евро на хектар за площи и дейности над ДЗЕС 8, 286,33 евро на хектар при обработваеми земи за дейности над ДЗЕС 8 и 901,17 евро на хектар при трайни насаждения и 290 евро на хектар при постоянно затревени площи. 

„Тези ставки са на хектар и всеки елемент има параметри на преобразуване – коефициенти, тегловни коефициенти. Давам пример с дърветата. Едно дърво, за да може да бъде обхванато от подпомагането, трябва да има корона най-малко 4 метра. За всеки елемент в Наредбата има таблица и преобразуване в хектари, така че земеделският стопанин ще получи част от ставката на база на преобразуването на ландшафтните елементи“, поясни пред фермерите Аделина Стоянова.