Министерството на земеделието публикува проект на Наредба за прилагане на подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

В края на 2022 г. бяха преведени 45,5 млн. лв.

Приемът по процедурите ще започне в рамките на следващия календарен месец, уточняват от аграрното министерство. 

С обнародването на  настоящата наредба предстои да стартират приеми на заявления за подпомагане по под-мерки 22.1 и 22.2 за Извънредна временна подкрепа за земеделски стопани и МСП, особено засегнати от въздействието на руската инвазия в Украйна. 

Допустими за подпомагане са микро, малки и средни предприятия, които:

1.преработват селскостопански продукти;

2.са групи на производители, признати от министъра на земеделието в следните производствени сектори:

а) зърнено-житни култури;
б) медицински и етерично-маслени култури;
в) картофи;
г) мляко;
д) мед;
е) плодове;
ж) зеленчуци;

3. са организации на производители, признати от министъра на земеделието в следните производствени сектори:

а) зърнено-житни култури и маслодайни култури;
б) медицински и етерично-маслени култури;
в) картофи;
г) мляко и млечни продукти;
д) мед и пчелни продукти;
е) плодове и зеленчуци.

Подпомагането се предоставя в рамките на наличните средства по мярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

За подробности - вижте  проекта на Наредбата и Мотивите към нея 

 

С проекта на наредба се създава опростена процедура за предоставяне на спешна помощ на тези малки и средни предприятия, които осъществяват дейност в сектори, силно засегнати от руското нашествие в Украйна. Така ще се ограничат загубите вследствие на увеличените цени на вложените ресурси и ще се осигури стабилност на предприятията, като се обезпечи тяхната ликвидност и жизненоспособност.

Прецизират се също разпоредби в Наредба № 3 от 2022 г. за прилагане на подмярка 22.1 от ПРСР, като се създава правна уредба за предоставяне на подпомагане и на други засегнати земеделски стопани, а именно такива, които отглеждат пчелни семейства или малини или ягоди – оранжерийно производство.

С предложените промени в Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР и в Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР се цели да се създаде яснота относно прилагането на намаленията и отказите при установено неспазване при изпълнение на поети ангажименти по двете мерки.

Проектът на наредба е подложен на обществено обсъждане до 27 февруари 2023 г.