Следете безплатния АгриНар на Агри.БГ!

В условията на изолация, замразяване на обществения живот и задаваща се икономическа криза, предизвикани от световната пандемия на коронавируса COVID-19, Агри.БГ започна поредица от безплатни уебинари, посветени на земеделския сектор. В тях водещи експерти от бранша, анализатори, представители на институциите и земеделци ще споделят своите прогнози, съвети и наблюдения върху селското стопанство в България и ще отговарят на въпроси, касаещи фермерите.

Следете Агри.БГ за повече информация за предстоящите издания на АгриНар!

 

Какви са тенденциите за движение на цените на месото и млякото? За очакванията на пазарите на животновъдна продукция говори агроанализаторът Стилиян Гребеничарски в първия по рода си АгриНар, организиран от Агри.БГ и посветен на селското стопанство, и въпросите, касаещи фермерите.

Цените на царевицата отразиха най-силно ефекта от COVID-19

Най-големият риск за сектора на плодовете и зеленчуците са предизвикателствата пред логистиката и транспорта, смята Гребеничарски. Продукцията е с малък срок на годност и трябва бързо да достигне до потребителите. Забавянията на границите могат да се окажат сериозен риск върху доставките. Анализаторът обаче е на мнение, че ситуацията ще се нормализира в скоро време.

"Сега има опашки от тирове, но не бива да се разчита, че нашият пазар ще си остане само за нас. Ще има ефект от кризата, но натискът върху сектора ще продължи", обяснява Гребеничарски.

Опасността от нарушенията в транспорта е в двете посоки, тъй като има и производители, които изнасят продукция и реализацията ѝ сега е е затруднена.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "АГРОПАЗАРИТЕ И COVID-19" >>>

<<< ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "АГРОПАЗАРИТЕ И COVID-19"

Друг фактор за представянето на сектор плодове и зеленчуци е зависимостта му от сезонните работници. Реколти и агродейности могат да се провалят поради липса на работна ръка. Това е особено валидно в западноевропейските държави. Освен българите, в родните си страни се прибират хора от цяла Източна Европа и от държави извън ЕС. Но не бива да разчитаме на това, че реколтата в Западна Европа ще остане на полето и няма да се появи на пазара.

"Може да има такъв първоначален ефект върху цените, но за сезонните работници ще се осигури по-лесен транспорт и придвижване. Решения ще се намерят и апокалипсис на полето заради работна ръка няма да има. Временни смущения - да", смата анализаторът.

Поради кризата в сектора се наблюдава цялостно пренасочване на каналите за продажби на продукцията към магазини. Търсенето от ресторантите е почти спряло, а за някои плодове и зеленчуци то е много важно. Интерсен факт е, че когато човек се храни вкъщи, той използва повече плодове и зеленчуци, отколкото когато се храни навън, пояснява агроанализаторът. Това ще окаже влияние върху общото потребление и цените.

От началото на кризата, в САЩ се наблюдава около 100% ръст на замразени плодове и зеленчуци, в резултат от презапасяването и по-рядкото ходене до магазина. В Китай компании за доставки на пресни плодове и зеленчуци по домовете бележат ръст до 400%. Част от този навик може да се запази и след пандемията. Може да се очаква и по-активно търсене на продукти с високо съдържание на витамин С и такива, които укрепват имунитета - броколи, карфиол, спанак, цитруси, според Гребеничарски.

По отношение на традиционно употребяваните в сектора на ресторантите, туризма и хотелите продукти, има срив в някои заготовки, като тези от картофи. Свежите подправки и салатите много по-трудно осъществяват прехода от заведенията до магазина. Това е и заради краткия им живот на рафта. През лятото ще има по-слабо търсене на листни зеленчуци - типичните летни храни, защото по-малко хора ще са навън и ще има по-малко туристи.

Върху премиум продуктите ще има негативен ефект от икономическата криза. По-рядко ще се купуват боровинки, малини, ягоди. Някои ядки, които също са част от тази тенденция, също ще имат срив в търсенето. Там ще има ефект и от изчезващата сладкарска промишленост. Донякъде този ефект се компенсира заради това, че част от ядките са с доказан ефект върху организма. По-рядко ще прибягваме и до екзотични плодове, смята анализаторът.

Затварянето на училищата също оказва ефект върху сектора на плодовете и зеленчуците. При подходяща организация, с участието на администрацията обаче, може да се организира канал за дистрибуция до децата. Те също излизат по-малко навън и имат нужда от повече плодове, за да компенсират липсата на витамини.

Благоприятно влияние има намалението на енергийните разходи - природния газ, горивата. За сектор оранжерийни зеленчуци това може да засили конкурентоспособността и да им даде гъвкавост да отговорят на намалените доходи на потребителите, като намалят цените, според експерта.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Сезонни работници: Позволено ли е да внесете работна ръка?

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха